VIDEO Rvatinama će skočiti tlak kad vide koliko mladi (ne) znaju o Danu državnosti

Video: Index

Nakon što smo provjerili znaju li Hrvati što je Tijelovo, u istu smo se akciju uputili i što se tiče Dana državnosti. Upitali smo mlade Hrvate koje smo zatekli oko Trga bana Jelačića što se obilježava Danom državnosti, tko je bio prvi predsjednik hrvatskog sabora te još neke činjenice o povijesti Hrvatske.

Možemo vam reći - ostavili smo puno upitnika nad glavama. Pogledajte kako su se snašli.

@index.hr Provjerili smo koliko Hrvati znaju o Danu državnosti #indexhr #kviz #dandrzavnosti #hrvatska #zagreb #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

Dan državnosti

Dan državnosti je državni praznik koji se obilježava 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkoga sabora 30. svibnja 1990. i povijesnu ulogu sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom hrvatske povijesti.

Izmjenama iz 2001. godine Dan hrvatske državnosti, koji se obilježavao 30. svibnja od 1990., zamijenjen je datumom 25. lipnja, dok je 30. svibnja postao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora. Istim izmjenama Dan Hrvatskog sabora koji je bio 8. listopada proglašen je Danom neovisnosti.

Od listopada 2019. Dan državnosti obilježava se 30. svibnja (praznik), 25. lipnja obilježava se Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan). Zbog dvaju datuma koji su postali spomendani, za razliku od jednog prijašnjeg, praznikom je proglašen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se obilježava 18. studenoga.

(Zbunili smo i sami sebe)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.