VIDEO Kako je zvučalo bojište netom prije završetka Prvog svjetskog rata

Screenshot: Youtube

KRALJEVSKI ratni muzej u Velikoj Britaniji u suradnji s dizajnerima zvuka iz londonske tvrtke Coda to Coda omogućio je ljubiteljima povijesti diljem svijeta da dožive zvuk posljednjih trenutaka Prvog svjetskog rata, piše portal Fox News.

Poslušajte kraj rata

Dizajneri zvuka uspjeli su stvoriti zvučni zapis temeljem autentičnog grafičkog snimka koji prikazuje točan trenutak objave kraja rata, a koji su sačuvani u arhivi Kraljevskog ratnog muzeja.

Kako je navedeno u priopćenju za javnost Kraljevskog ratnog muzeja, snimak je nastao kao rezultat primjene tehnike snimanja zvuka kojom su Saveznici određivali lokaciju neprijateljske artiljerije.

Hvatanje trenutka

"Fotografska traka je korištena kako bi zabilježila točan trenutak u kojem je šest različitih mikrofona primilo zvukove pucnja. S obzirom na to da su se mikrofoni u tom trenutku nalazili na velikoj udaljenosti, zabilježili su isti zvuk pucnja u različitim vremenskim rasponima," stoji u priopćenju Kraljevskog ratnog muzeja.

"Vizualno je zanimljivo promatrati ravne linije koje su se pojavile nakon prekida pucnjave", rekao je Richard Hughes, kustos Kraljevskog muzeja u telefonskom intervjuu za Fox News, naglasivši da su dizajneri zvuka uspjeli sastaviti sintetizirani zvučni zapis koji posjetiteljima daje uvid u posljednje trenutke na bojištu prije završetka Prvog svjetskog rata, stoji u članku portala Fox News.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.