VIDEO Bake kuhaju: Evo kako Zagorka Marija sprema slasna i hrskava jela iz pećnice

Foto: Index Video

BAKA Marija Bračević uživa kuhati u svom vrtu u Slatini Svedruškoj o kojem sama brine. Uzgaja kokoši i razno povrće koje potom pretvara u najfinija jela. Pogledajte što nam je skuhala!

Majka ju je učila kuhati, a mnogo je naučila i od svoje svekrve s kojom je, nakon udaje, provela više vremena. Rodila se, kako kaže, preko brega. Cijeli život živi u istom kraju i poznaje ga u dušu, baš kao i tradicionalna jela koja se ovdje spremaju, a čiji se recepti prenose s generacije na generaciju.

U njenom mjestu još drže do tradicije pa za vrijeme slavlja pripreme sve kako se nekad radilo.

"Susjed ima konja, pa onda zaprega ide, a mi spečemo kolače, purica mora biti ili raca", kazala je pa dodala da će nam pokazati kako sprema pečeno pile s mlincima. U videu pogledajte kako to radi majstorica Marija. 

Nakon što opere cijelo pile, začini ga sa soli, paprom, Vegetom, uljem i masti te pusti da se u tome kratko marinira. Potom ga peče sat vremena na 250 stupnjeva.

Za to vrijeme priprema mlince i štrukle. U zdjelu s potrganim mlincima dodaje sol i ulje kako se mlinci ne bi slijepili te kipuću vodu. Zatim ih pusti da odstoje dok se bavi štruklima.

U pola kilograma glatkog brašna dodaje svježe jaje iz vlastitog kokošinjca, malo soli, ulja i šećera. Potom mijesi u tijesto, razvlači ga i puni. Punjenje radi od svježeg sira, jaja, vrhnja za kuhanje, maslaca i soli.

Kad su spremni za slaganje u posudu za pečenje, reže ih malim tanjurom kako bi se krajevi spojili i smjesa ne bi iscurila. Peče ih 45 minuta na 250 stupnjeva.

"To vam je to. To su vam zagorski, starinski štrukli", objasnila je.  

Prije objeda ostaje još samo nekoliko sitnica – mlince treba politi tekućinom koja je ostala nakon pečenja pileta, poslagati tanjure na stol i pričekati da se jelo ohladi dovoljno da ne opeče jezik.

Ovaj ukusni recept, zajedno s pričom o bakinom životu i njenom bogatom kulturnom naslijeđu, dostupan je na Index Receptima.

Sadržaj donose Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.