Veliki uspjeh Lupinizma: Skulptura Stephana Lupina zaštitni je znak elitne galerije u New Yorku

Foto: Stephan Lupino

ZAŠTITNI znak ekskluzivnog kluba i galerije Domenico Vacca, koji se smjestio na križanju čuvene njujorške Pete avenije i 55 ulice jest skulptura "Fire Woman", brončana skulptura iz opusa Lupinizam Stephana Lupina.

Ako vam kažemo da se sto metara dalje nalazi Trumpov toranj, a nedaleko su nje su i hotel Plaza, Bergdorf Goodman, najpoznatiji Apple Store na svijetu te St. Patrick's Cathedral, bit će vam jasno da je riječ o najelitnijem dijelu Velike Jabuke.

Upravo je impresivna skulptura, smještena u predvorju bila prva stvar koju su vidjeli gosti na grandioznom otvorenju kluba i galerije 3. svibnja. Osim nje, u VIP sali nalazi se i druga Lupinova skulptura "Hunter".

Domenico i njegova supruga Eleonora kupili su cijelu zgradu, a osim ekskluzivnog dućana u kojem se nalazi Fire Woman, u njoj se nalazi i galerija u kojoj će se održavati izložbe, VIP sala na trećem katu te klub za članove u kojemu članarina košta 2000 dolara.

Fire Woman

Na vrhu zgrade nalaze se apartmani u kojima su cijene noćenja paprene.

"Fire Woman"i "Hunter" ne bi dugo trebale biti jedine Lupinove skulpture u galeriji, jer bi se za manje od pola godine u galeriji Domenico Vacca trebala održati njegova samostalna izložba.Hunter

"Imao sam izložbu u galeriji Ralph Pucci pa su neke stvari ostale kod mog prijatelja Jerryja u restoranu Dubrovnik u New Rochelleu. Na natkrivenoj terasi imali su moje slike, kod njih mi je stalna postava, a ostale su i te dvije skulpture. Naš entrepreneur, biznismen i kolektor umjetnina Damir Jandriček, koji se kreće u krugovima u kojima su poznati i slavni, sugerirao je Domenicu i Eleonori Pieroni da vide moje stvari. Oni su rekli da me znaju iz '80-ih kao fotografa, no nisu znali za skulpture, a kad su ih vidjeli, rekli su da žele izložbu", ispričao je Lupino za Index kako su se njegove skulpture našle u prestižnoj galeriji.

S njima se susreo za Uskrs, no zbog procedura oko transporta umjetnina iz Hrvatske, bilo je prekasno za organiziranje samostalne izložbe. Čim su vidjeli "Fire Woman", zaljubili su se u nju, a Lupino nam je opisao kako je nastala.

"Prije tri godine i pol godine to je bila prva brončana skulptura koju sam napravio. Nakon nje napravio sam 'Fire Lovers' i 'Devotion', koje se nadovezuju jedna na drugu. Meni je ona jedna od dražih, učio sam se na njoj, jednom se i raspala, morao sam to sve skužiti... To je taj Lupinizam", ispričao nam je.

Fire Lovers

Bogati Njujorčani ovog bi ljeta mogli vidjeti njegove skulpture, no Lupino nije siguran hoće li stići jer trenutno radi na novim djelima u Hrvatskoj.

Posljednjih se godina sve više posvetio slikarstvu te izradi skulptura i konceptualnog namještaja. Osebujan stil koji obuhvaća cjelokupan njegov umjetnički izričaj poznat je pod nazivom Lupinizam.

Zbog osebujnog stila mnogi ga nazivaju Picassom ili Dalijem svoga vremena, a utjecaj koji svojom umjetnošću želi postići jest potaknuti promjenu u društvu i djelovati katarzično.

Devotion

Lupinove skulpture dio su i fotografija za naslovnicu i promotivni materijal za album proslavljenog violončelističkog dueta 2Cellos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.