NIKOLINA, Tibor i Marina troje je mladih, ambicioznih ljudi sa sličnom željom – razvijati svoje vještine, profesionalno se ostvariti i pri tome podići ljestvicu ugostiteljstva u Hrvatskoj. A od ove su godine bliže i njihovom ostvarenju!
Naime, ovih troje mladih gastronomskih snaga imalo je priliku s osvojenim zajedničkim stipendijama projekta Raise the Bar i zaklade Budi Foodie obrazovati se na svjetskim poznatim školama. Nikolina je tako završila kuharstvo na prestižnoj akademiji Le Cordon Bleu u Istanbulu, Marina se nedavno vratila s edukacije za slastičarstvo na Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thurie, a Tibor je svoje školovanje započeo na akademiji Intrecci Alta Formazione Italiji. Radni tempo im je bio jak, uključivao i teorijski i praktični dio, a vikende su koristili kako bi se upoznavali s lokalnom kulturom, drugim polaznicima svojih akademija i kako bi sudjelovali na relevantnim događanjima za svoj razvoj. A rado se sjećaju i samog trenutka proglašenja dobitnika – naime sve do zadnjeg trenutka mislili su kako samo jedan od njih osvaja stipendiju, međutim Raise the Bar i Budi Foodie su ih iznenadili poklonivši svakome od njih stipendiju za školovanje.
"Teško je opisati riječima kako sam se osjećala kad sam čula svoje ime na dodjeli. Bila je to mješavina uzbuđenja, sreće, ponosa i pozitivnog iznenađenja. A naše je iznenađenje bilo tim veće jer smo očekivali jednog dobitnika stipendije, no zahvaljujući Raise the Baru i zakladi Budi Foodie svi troje smo dobili mogućnost školovanja na najboljim svjetskim akademijama", prisjeća se Nikolina.
Da je zaista riječ o ostvarenju njihovih želja govori i činjenica da su svi u kuhinji "otkad znaju za sebe".
"Prvi ručak iznenađenja za roditelje skuhao sam sa sedam godina. Nekako sam neprestano išao prema tome, te sam u 17. godini prvi put u ušao u svijet profesionalne kuhinje u Boškincu. Počeo sam raditi tijekom ljeta što se pokazalo ispravnom odlukom", stiče Tibor.
Iako se sada suočavaju s drugačijom stvarnosti od one koja je bila kad su osvojili stipendije, svi se slažu da upornost, pozitivan stav i marljiv rad se na kraju isplate, a za svoju profesionalnu budućnost imaju mnoge planove i za nju se ne boje.
O Raise the Baru
Raise the Bar, društveno je odgovorni projekt koji je pokrenula Coca-Cola HBC Hrvatska s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu. Projekt se sastoji od tri projektna modula - akademije Raise the Bar, namijenjene konobarima, barmenima i baristima, suradnje s centrima kompetentnosti u turizmu i stipendija Raise the Bar koje su namijenjene mladim gastronomskim talentima za edukaciju na najboljim svjetskim učilištima. A upravo su prijave za Raise the Bar stipendije otvorene do kraja mjeseca!
Kome su prijave namijenjene?
Raise the Bar stipendije namijenjene su kuharima, slastičarima te osoblju za posluživanje u restoranima. Kako bi se prijavili za stipendije, zainteresirani kandidati moraju biti punoljetni, imati najmanje jednogodišnje radno iskustvo u ugostiteljstvu i izrazitu želju za učenjem i usavršavanjem svojih vještina!
Nikolina, Marina i Tibor svima koji razmišljaju poručuju bez razmišljanja da se prijave!
"Ništa ne odlazi preko noći i za sve treba biti strpljiv. Oduvijek sam bila sanjar, pa želim i poručiti svim zainteresiranima za program stipendija Raise the Bar – usudite se biti ti koji sanjaju. Iako se na početku mnogo toga čini nemogućim ili neostvarivim, treba vjerovati u sebe i imati strpljenja. Nemojte oklijevati oko prijave, jednostavno to napravite jer sreća prati hrabre", optimistično zaključuje Marina.
Više informacija o projektu Raise the Bar te o prijavama za Raise the Bar stipendije moguće je doznati na mrežnoj stanici projekta, kao i na njihovoj Facebook, Instagram i LinkedIn stranici.