DOK SE suočavamo s nadolazećim vrućim ljetom i visokim temperaturama, uobičajeno je čitati savjete o izbjegavanju toplotnog udara. No, postoji još jedan izazov koji nas može zadesiti tijekom ovih mjeseci - proljev, simptom poremećaja u probavnom sustavu. Ljeto je idealno za razvoj i širenje infekcija koje uzrokuju virusi i bakterije, koji su najčešći uzročnici crijevnih tegoba.
Pored uobičajenih savjeta poput izbjegavanja izlaska u najtoplijem dijelu dana i pijenja dovoljno tekućine, važno je biti svjestan još jedne potencijalne zdravstvene prijetnje. Proljev, koji se javlja zbog povećanja volumena vode u stolici ili ubrzanog rada crijeva, najčešća je posljedica crijevne viroze. Studija na web stranici National Library of Medicine pokazala je kako u normalnim situacijama stolica sadrži od 60 do 90 posto vode, a proljev se obično javlja kada taj postotak prelazi uobičajen iznos. Bitno je naglasiti da se ovo individualno razlikuje, kao i da proljev za nekoga predstavlja odstupanje od uobičajenog po broju stolica i njezinoj konzistenciji.
Što sve može uzrokovati proljev?
Uobičajeno, do proljeva dolazi radi virusa i bakterija koji su došli u crijeva. Do proljeva može doći trovanjem hranom, hranom koja uznemirava probavni sustav, ako postoji bolest crijeva, pijenjem alkohola te alergijskom reakcijom na određene namirnice.
Također do proljeva može doći ako se koriste laksativi, lijekovi, ako postoji problem s apsorpcijom određenih namirnica te uslijed stresa i nervoze. Niz je uzročnika proljeva, a ovo su samo neki od njih.
Zaraza virusom može se prenijeti i prljavim rukama ili kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem), ali i izravnim kontaktom s izlučevinama zaražene osobe ili zaraženim predmetima. Ukratko, zaraza se može pokupiti i diranjem novca, kvaka, ali i primjerice u bazenu, ako je voda zagađena.
Kako si možemo pomoći?
Dok traju tegobe s crijevnom virozom, savjetuje se izbjegavati tešku i začinjenu hranu. Preporučuje se pomoći si prehranom kao što su dvopeci, riža i slani štapići, kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina. Ove namirnice neće nadražiti crijeva i uzrokovati mučninu jer su lako probavljive. Riža, kao i dvopek je bogata škrobom koji veže višak vode u crijevima, a štapići osim što su su nemasni, sastoje se od glukoze i soli koji također pomažu u procesu apsorpcije viška vode te zadržavaju ravnotežu elektrolita. Naravno, savjetuje se piti puno vode kako bi se spriječila dehidracija. Preporučuje se i neko vrijeme izbjegavati masnu hranu te proizvode sa sladilima. Također savjetuje se ublažavanje stresa jer problemi s crijevima mogu nastati i uslijed stresnih životnih situacija, navodi WebMD.com, poznata zdravstvena web stranica.
Kod crijevnih tegoba može pomoći Linex® Forte, probiotik koji sadrži laktobacile i bifidobakterije („dobre bakterije“) te pomaže u uspostavljanju i održavanju uravnotežene crijevne mikrobiote. Linex® Forte tvrde kapsule se upotrebljavaju za prevenciju te kao dodatna terapija u liječenju proljeva, nadutosti i ostalih probavnih smetnji koji su nastali zbog poremećaja ravnoteže crijevne mikrobiote uzrokovanog virusnom ili bakterijskom infekcijom, uključujući i putnički proljev.
Dokazano je da probiotički sojevi iz roda laktobacila i bifidobakterija imaju jasne pozitivne učinke u smanjenju trajanja akutnog, infektivnog proljeva kod odraslih i kod djece. Linex® Forte nema dodatnih aditiva, a ne sadrži ni gluten. Visoka koncentracija probiotičkih bakterija u Linex® Forte kapsulama omogućuje doziranje već od samo jedne kapsule dnevno.
Bakterije kao krivci crijevnih tegoba u ljetnim mjesecima
Crijevne tegobe i povraćanje ljeti mogu izazvati i bakterije. Izvor zaraze nerijetko je hrana, posebno nedovoljno oprano voće i povrće, kao i nedovoljno termički obrađene namirnice te hrana koju predugo čuvamo izvan hladnjaka.
Oprez kod dehidracije
Proljev može doći i kao posljedica zaraze salmonelom, tvrdi HZJZ. Salmonela je bakterija koja zahvaća probavni trakt, a uzrokuje salmonelozu, bolest koja se kod nas često zove po svojem uzročniku, bakterije iz roda Salmonella. Salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu. Bakterije salmonele najčešće živu u vodi te crijevima ljudi i životinja.
Ljudi se najčešće zaraze kroz zaraženu vodu ili hranu. U slučaju da meso zaraženo salmonelom pojede čovjek, osim probavnih tegova kao što su mučnina, proljev, povraćanje i bolovi u trbuhu, mogu se javiti i drugi neugodni simptomi poput povišene tjelesne temperature i glavobolje.
Salmonela se može pronaći i u svježem, naizgled zdravom mesu. Ne može se uništiti dubokim smrzavanjem, ali se zato može uništiti temeljitim kuhanjem. Do infekcije najčešće dolazi zbog neopreznog tretiranja namirnica, odnosno nedovoljnog kuhanja ili pečenja istih. Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju proljev, groznicu i trbušne grčeve u rasponu od osam do 72 sata. Većina zdravih ljudi se oporavi u nekoliko dana bez nekog dodatnog tretmana.
U nekim slučajevima proljev povezan sa salmonelom može uzrokovati toliko tešku dehidraciju da je potrebna brza liječnička pomoć. Rizik od zaraze salmonelom može biti veći ako se putuje u zemlje koje imaju loš sanitarni sistem, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Probiotik kao spas
Da bi dobio status lijeka od Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Linex® Forte je prošao i kontinuirano prolazi stroge kontrole učinkovitosti, sigurnosti i kvalitete. To znači da je dokazao stalnu i ponovljivu (farmaceutsko-kemijsku i proizvodnu) kakvoću, kliničku djelotvornost i odgovarajuću sigurnost primjene.
U odnosu na prvi registrirani probiotik Linex® iz 1982. godine, Linex® Forte ima još veću koncentraciju probiotičkih bakterija. Zato kada se želi prevenirati ili provesti dodatna terapija kod proljeva, nadutosti i ostalih probavnih smetnji, može se uzeti Linex® Forte kao prirodan i učinkovit put do uspostavljanja i održavanja zdrave crijevne mikrobiote.
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Sadržaj donose Index i Linex® Forte u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
Izvori:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dostupno na: https://www.hzjz.hr/tag/salmonela, pristupljeno u lipnju 2023.
Gotfried, J. Proljev U Odraslih. HeMED. Dostupno na: https://www.hemed.hr/Default.aspx?sid=17391, pristupljeno u lipnju 2023.
Rose, C., Parker, A., Jefferson, B., & Cartmell, E. (2015). The characterization of feces and urine: A review of the literature to inform Advanced Treatment Technology. Critical reviews in environmental science and technology. Dostupno na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500995/, pristupljeno u lipnju 2023.
WebMD. Diarrhea: 15 common causes and how to treat it. WebMD. Dostupno na: http://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-diarrhea, pristupljeno u lipnju 2023.