Ukrajinska pobjednica Eurosonga stavljena na rusku tjeralicu: "Bojim se za obitelj"

Foto: EPA

Rusija je dodala ukrajinsku pobjednicu Eurosonga Jamalu na svoju tjeralicu, javljaju državni mediji. Pjevačica, čije je pravo ime Susana Jamaladinova, navodno je optužena za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama, piše BBC.

Kremlj često iznosi takve optužbe protiv onih koji dijele detalje o ruskoj invaziji na Ukrajinu koji su u suprotnosti s njegovim službenim stavom. Jamala je otvoreno kritizirala rusku invaziju na Ukrajinu, a prošlog mjeseca stavljena je na tjeralicu, navodi nezavisna ruska web stranica za ljudska prava Mediazona. 

Ruski Telegram kanal Shot tvrdio je da je Jamala na popisu zbog objavljivanja lažnih vijesti o zločinima u ukrajinskom gradu Buči 2022. Kremlj je odbacio odgovornost za masakr koji se tamo dogodio dok su ruske trupe okupirale predgrađe Kijeva, unatoč tome što postoje dokazi da su to učinile ruske snage. 

Jamala, koja se trenutačno nalazi u Australiji, na vijest o uvrštenju na popis odgovorila je objavom svoje fotografije ispred opere u Sydneyju s poveznicom na članak o tome i facepalm emojijem. Ova 40-godišnjakinja je s obitelji pobjegla iz Ukrajine nakon ruske invazije u veljači prošle godine.

"Bila sam uzrujana samo zbog svoje obitelji. Ne brinem puno za sebe jer nastup je moj način da koristim svoj glas da pomognem svojoj zemlji i kažem istinu", rekla je Jamala The Sunu o stavljanju na Putinovu tjeralicu.

Njezina pobjednička pjesma izazvala je brojne kontroverze

Jamala je 2016. pobijedila na Euroviziji s pjesmom pod nazivom 1944, koja je inspirirana prisilnom ruskom deportacijom njenog naroda, Krimskih Tatara, tijekom te godine. To je izazvalo kontroverzu, uz optužbe da je tekstom pjesme prekršila pravilo po kojem se otvoreno političke pjesme ne mogu natjecati.

Mnogi su u pjesmi vidjeli jasnu poruku o ruskoj nezakonitoj aneksiji Krimskog poluotoka od Ukrajine 2014. godine. Govoreći za BBC ranije ove godine, Jamala je rekla da je to bio njezin pokušaj "davanja snažnog glasa svojoj domovini, Krimu".

"Tijekom stoljeća Ruskog Carstva, zatim Sovjetskog Saveza, sada Rusije bilo je mnogo pokušaja da nas ušutkaju. Zatim su cijelom svijetu rekli da ne postojimo. Ali mi znamo istinu. Ja znam istinu. I zato je za mene stvarno važno pokazati ovu istinu kroz priče koje stoje iza svake od pjesama na ovom albumu", rekla je pjevačica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.