Ubojica Johna Lennona ispričao se Yoko Ono, kaje se zbog "gnjusnog čina"

Foto: Getty Images

MARK CHAPMAN, čovjek koji je ubio Johna Lennona, ispričao se njegovoj udovici Yoko Ono 40 godina nakon ubojstva.

Chapman je 1980. upucao Lennona četiri puta ispred njegovog stana na Manhattanu dok je Ono gledala. Prošlog mjeseca sud je 11. put odbacio njegov zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodu, piše BBC.

Tijekom saslušanja Chapman je rekao kako je 40-godišnju zvijezdu ubio zbog slave te da zaslužuje smrtnu kaznu. Dodao je kako čitavo vrijeme razmišlja o gnjusnom činu i prihvaća da bi mogao provesti ostatak života u zatvoru.

"Bio je ikona"

"Samo želim ponoviti da mi je žao zbog svog zločina", rekao je Chapman odboru za uvjetni otpust u zatvoru Wende u američkoj saveznoj državi New Yorku. "Nemam isprika. To je bilo za moju slavu. Mislim da je to najgori zločin koji možete napraviti nekome tko je nevin."

"Bio je izuzetno slavan. Nisam ga ubio zbog njegovog karaktera ili kakav je čovjek bio. Bio je obiteljski čovjek. Bio je ikona. Bio je netko tko je govorio o stvarima o kojima sada možemo govoriti i to je sjajno."

"Ubio sam ga, da upotrijebim vašu riječ od ranije, jer je bio jako slavan i to je jedini razlog. Bio sam željan slave i jako sebičan", dodao je.

"Želim to dodati i jako naglasiti. Bio je to izuzetno sebičan čin. Žao mi je zbog boli koju sam nanio Ono. Cijelo vrijeme razmišljam o tome."

Prije pet godina japanska umjetnica, danas 87-godišnjakinja, koja se protivila svakom njegovom zahtjevu za puštanje na slobodu, rekla je za Daily Beast kako je živjela u strahu da će ga pustiti iz zatvora. 

"Ako je to napravio jednom, mogao bi opet, nekome drugome. Mogla bih to biti ja, mogao bi to biti Sean (njezin sin, op. a), mogao bi biti bilo tko, zato brinem", rekla je Ono.

Embed from Getty Images

Dokumenti s posljednjeg saslušanja do kojih je došao Press Association otkrivaju da je odbor odbio njegovo puštanje s obrazloženjem da bi to "bilo nespojivo s dobrobiti društva".

Chapman je imao 25 godina kad je ubio Lennona. Danas 65-godišnjak, oženjen je i njegova supruga živi blizu zatvora u kojem je posljednjih osam godina. Na saslušanju opisao se kao duboko religiozan i predani kršćanin.

Chapman je i službenik u posebnom dijelu zatvora, gdje je smješten zbog vlastite sigurnosti.

Izolacija i usamljenost

Lennonov ubojica nosio je Salingerov roman Lovac u žitu kad je počinio ubojstvo. Govoreći o tome, rekao je kako se poistovjetio s izolacijom i usamljenošću glavnog lika.

Dodao je kako zaslužuje smrtnu kaznu, koja je ukinuta u New Yorku 2007., dok je posljednji put provedena 1963. godine.

"Kad svjesno planirate nečije ubojstvo i znate da je to pogrešno i učinite to za sebe, to je po mom mišljenju za smrtnu kaznu", rekao je Chapman.

"Neki se ne slažu sa mnom, ali svatko dobije drugu šansu."

Na pitanje je li pravda zadovoljena Chapman je rekao kako ne zaslužuje ništa. "Ako me zakon i vi odlučite ostaviti ovdje do kraja života, nemam nikakvu pritužbu."

Embed from Getty Images

U svojoj je odluci Odbor za korekcije i nadzor zajednice New Yorka rekao da smatra uznemirujućom Chapmanovu izjavu da "sramota donosi slavu" i preporučio mu "osobni rast i produktivno korištenje vremena".

Odbor je također primijetio kako je Chapmanov "sebičan postupak ukrao priliku budućim obožavateljima da iskuse riječi nadahnuća koje je ovaj umjetnik pružio milijunima ljudi".

"Vaš je nasilni čin prouzrokovao razaranje ne samo obitelji i bivših članova benda, već i svijeta", dodaje se.

Chapman sljedeći put ispunjava uvjete za uvjetni otpust za dvije godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.