SPLITSKA buregdžinica postala je hit zbog imena. Zove se Tri pite materine, a nalazi se na Putu Plokita te za sada na Googleu ima tri recenzije s čistom peticom. Mnogi ljubitelji bureka na društvenim mrežama oduševili su se novim imenom piterije koje je vlasnik iskombinirao s dobro poznatom psovkom na ovim prostorima.
Ideja za ime im sinula nakon par čaša piva
Posjetili smo piteriju kako bismo od vlasnika saznali kako je došao do novog imena te je li se hajp odrazio i na prodaju.
"Bavim se ovim poslom više od 15 godina i, kad sam napokon odlučio otvoriti nešto svoje i prestati raditi za druge, jedno od glavnih pitanja bio je naziv piterije. Jednu večer sam s prijateljem pio pivu i pelinkovac i tako smo došli do imena U tri pite materine, ali smo brzo shvatili da je bolja opcija današnji naziv Tri pite materine.
Ljudi dolaze oduševljeni idejom. Oni koji prije ovdje nisu probali pite i burek došli su zbog imena, ali se svakodnevno vraćaju zbog kvalitete. Stoga su naše pite postale marenda nekad slučajnih prolaznika, a danas naših redovnih kupaca", kazao nam je jedan od dvojice vlasnika koji su objekt preuzeli prije tri mjeseca.
Naime, na istom mjestu se nalazio objekt pod nazivom Burek Pita Jelo koji je u samom početku držao ujak suvlasnika, a posljednjih nekoliko godina bio je u vlasništvu Albanaca.
"Ljubav prema ovom poslu došla je od obitelji, a svemu što znam naučili su me otac i ujak. Godinama sam radio za druge, a prije nego što sam ponovno otkupio ovaj prostor, jedno vrijeme sam radio i u Americi. Osim što smo malo promijenili interijer i naziv, ponuda je ista. Izmijenili smo još i formu bureka, tako da imamo nešto veću gramažu kako bismo pratili rast cijena."
Od bureka do slatkih pita za 2.30 eura
Prodavačica nam je kazala da je posla svakim danom sve više te da im često nestane bureka i pita zbog velike potražnje, no iza nje su, dodaje, vrijedne ruke koje brzo nadopune vitrinu toplim pitama. Osim bureka i pite od sira, kaže kako ljudi često traže pitu od tikvice, ali i da nju imaju samo sezonski, pa je ovih dana mijenjaju pitom od poriluka.
U ponudi je najskuplji burek od 3.50 eura, dok su sve pite jeftinije 50 centi. Sve male porcije platit ćete 2.30 eura, a istu cijenu imaju i slatke pite od jabuke i višnje. Pite se mogu i pojesti u objektu, a kako su nam kazali, postoji i mogućnost dostave.
Zadovoljni su i kupci koji su nam prilazili i hvalili pite, no neki su pronašli i zamjerke te priznali da nemaju svi isti ukus.
"Najbolji je burek, nije mastan, a opet je sočan i kore su hrskave. Ne volim kada mi cijeli škartoc bude mastan, odmah znam da će mi prevladati okus masnoće, a ne mesa i tijesta", kazala nam je Splićanka, dok se stariji Splićanin nije s njom u potpunosti složio.
"Burek je skup i suh za moj ukus, ali zato ovdje dolazim po pitu od krumpira i sira za sebe i suprugu. Ovdje je najbolja u gradu. Moja žena ocjenu daje po količini papra u krumpiruši, a u ovoj ga bome ima i više nego što bi ona htjela."
Pitu od krumpira probali smo i sami, a papra, kako nam je rekao ovaj gurman, doista nije nedostajalo. Za naš ukus komadići krumpira su mogli biti malo manji i mekši. Ipak, pita je bila sočna i u isto vrijeme hrskava, a predložili su da isprobamo pitu od poriluka sljedeći put.