U najhladnijem naseljenom mjestu škole se zatvaraju tek na -52 stupnja Celzijevih

SLUŽBENO priznato kao najhladnije trajno naseljeno naselje na Zemlji, malo rusko naselje Ojmjakon vjerojatno je dom najizdržljivijoj djeci na svijetu.

Možete li zamisliti da svoju djecu šaljete u osnovnu školu (od prvog do četvrtog razreda) na -50°C? Pa u Ojmjakonu to je prilično standardni postupak jer se jedna škola u seoskom naselju zatvara tek kad temperature padnu ispod -52 stupnja Celzijevih.

Djeca starija od 11 godina moraju biti još izdržljivija jer ostaju kod kuće samo kad temperatura padne ispod -56.

Prosječne temperature u ovom dijelu godine tamo su oko -50 stupnjeva Celzijevih što znači da učenici svih dobnih skupina moraju podnijeti hladnoću i svako jutro doći u školu, piše Oddity Central.

"Lokalna djeca u školu pješače s roditeljima, a često i sa psima dok učenici iz drugih sela moraju na autobus. Vožnja autobusom traje od 10 do 18 minuta", rekao je nedavno lokalni fotograf Semyon Sivtsev za Siberian Times.

"Snimao sam oko 9 sati ujutro 8. prosinca i temperatura je bila -51°C. Koliko je hladno bilo? Morao sam imati rukavice u kojima mi baš i nije bilo ugodno jer bi mi inače prsti ozebli, a mogao sam snimati samo u vrlo kratkim intervalima."

U prosincu sunce u Ojmjakonu izlazi oko 10 sati ujutro pa je u 9 sati, kad škola započne, vani još mrak, a temperatura je stvarno niska. Djeca ostaju u školi do 17 sati, otprilike tri sata nakon zalaska sunca, pa se i na povratku kući moraju boriti i s izuzetno niskim temperaturama.

Zanimljivo, -50 stupnjeva Celzijevih ne smatra se ekstremnom temperaturom u Ojmjakonu. Malo ruralno naselje jedno je od samo dva trajno naseljena mjesta na svijetu koja su zabilježila temperature ispod −60,0°C svakoga dana u siječnju, a u naselju je i spomenik koji podsjeća na očitanu temperaturu -71,2°C još iz siječnja 1924.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.