Tri dostave su oko 50 eura. Zvuči li vam previše?

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Kaufland 

Koliko ste puta ovaj tjedan rekli "nemam vremena kuhati" i otvorili aplikaciju za dostavu? Jednom? Dvaput? Ili ste već onaj level kad dostavljač zna vaš kat i prezime? Naručivanje je brzo, zgodno i ne traži puno razmišljanja. Hrana je tu za pola sata. Ali sve to košta - i to ne malo.

Kad zbrojite sve te male narudžbe, ispadne da ste na hranu potrošili značajno više nego što bi vas koštala tjedna kupnja u trgovini.

I nije stvar samo u novcu. Hrana koju naručujemo često je masna, nutritivno siromašna i ne odražava ono što bismo htjeli jesti kad bismo imali malo više vremena i energije. Često se naručuje samo da bi se pojelo nešto i uštedjelo vrijeme. Problem je što mislite da nemate vremena, a zapravo ga imate - samo vam treba bolji plan.

Praktičan vodič za užurbani život

Kaufland je objavio priručnik Održivost u tvojoj kuhinji, praktičan vodič za sve nas koji živimo "na brzinu". Priručnik pokazuje kako se uz malo planiranja može jesti kvalitetnije, zdravije i povoljnije, bez stresa i gubljenja vremena.

Priručnik donosi savjete kako od ostataka skuhati novi obrok, pametno čuvati hranu i iskoristiti baš sve što kupite - jer održivost nije ekološki manifest, nego način da hladnjak konačno radi u vašu korist.

Tri dostave tjedno često znače 40 do 50 eura manje na računu. Za isti iznos u Kauflandu možete kupiti dovoljno sezonskih i domaćih namirnica za cijeli tjedan - i skuhati jela koja su gotova prije nego što dostavljač stigne do vašeg ulaza.

Primjer? Od jučerašnje piletine možete napraviti tortilje, od prezrelih banana palačinke, a od povrća iz ladice brzinski wok. Sve to u 15 minuta, bez plastične ambalaže i uz osjećaj da radite nešto dobro za sebe i planet.

Pametno planiranje štedi novac i čuva planet

Ono što također štedi novac i čuva planet je pametna priprema. Prije odlaska u trgovinu važno je provjeriti što točno nedostaje u hladnjaku. Dobar dio bačene hrane dolazi upravo od gomilanja zaliha. U Republici Hrvatskoj čak 76% ukupnog otpada od hrane nastaje upravo u kućanstvima, a godišnje se baci 53.6 kg hrane po stanovniku, prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kratko planiranje prije odlaska u dućan pomoći će da se kupi ono što je zaista potrebno. U to se uklapa i planiranje obroka unaprijed.

"Napiši plan obroka koji ćeš prilagoditi svojim željama i stilu života. On ti pomaže iskoristiti ono što već imaš, kupiti točno što ti treba i smanjiti šanse da nešto ostane zaboravljeno na dnu hladnjaka", jedan je od brojnih savjeta u Kauflandovom priručniku.

Nutricionistica: Uvijek imam pripremljenu bazu za svježe i brze obroke

Mnogi misle da se planiranje obroka svodi na to da se danima podgrijava i jede isti obrok. Magistra nutricionizma Iva Finderle se ne slaže.

"Često se pod meal prepom podrazumijevaju gotova jela pripremljena unaprijed za cijeli tjedan, koja se onda podgrijavaju dan za danom. Moj pojam meal prepa podrazumijeva sve ono što unaprijed pripremim kako bih si kasnije skratila vrijeme pripreme obroka.

To uključuje planiranje obroka i nabavu namirnica za cijeli tjedan, ali i njihovu (pret)pripremu: pranje, rezanje, mariniranje ili, po potrebi, termičku obradu. Tako uvijek imam spremnu bazu od koje mogu brzo složiti različite, a svježe pripremljene obroke.

Također, ponekad pripremim veće količine jela koja dobro podnose zamrzavanje pa ih po potrebi samo odmrznem i nadopunim svježim komponentama", kaže Finderle.

Magistra nutricionizma Iva Finderle

Koncept "nula kilometara"

U to se uklapa i takozvani koncept "nula kilometara". Riječ je o tome da je cilj smanjiti udaljenost koju hrana mora prijeći od proizvođača do potrošača jer se tako namirnice beru u optimalnom trenutku zrelosti, ne skladište se dugo i zadržavaju punu hranjivu vrijednost i okus.

Kaufland ima širok asortiman ekoloških i lokalnih proizvoda, a recepti iz priručnika sadrže upravo takve proizvode. Kupnjom lokalnih proizvoda kupac zna da na taj način podržava održivost, ali i lokalne poljoprivrednike, OPG-ove i uzgajivače.

Male promjene, velika razlika

Održivo kuhanje nije savršenstvo - to su mali, pametni koraci koji vam štede i vrijeme i novac. Napraviti popis prije kupovine, planirati nekoliko obroka unaprijed, spremiti ostatke umjesto da ih bacite - to su navike koje se brzo usvoje, pogotovo kad imate jasne upute i provjerene recepte.

Kaufland već godinama potiče održiviji način života, a ovaj priručnik još je jedan korak u tom smjeru. Jednostavan je, konkretan i osmišljen tako da vam olakša svakodnevicu, a ne da vam je dodatno zakomplicira.

Dakle, prije nego što sljedeći put otvorite aplikaciju za dostavu - pogledajte što već imate u hladnjaku. Možda se u njemu krije brži, jeftiniji i zdraviji ručak nego što mislite.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Kaufland u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.