Trećina mladih pokazuje simptome ovisnosti o mobitelu, jeste li i vi među njima?

Foto: Instagram

VIŠE od trećine mlađih odraslih osoba pokazuje simptome ovisnosti o smartfonima, bez obzira na to koliko vremena dnevno provedu na tim uređajima. Ovisnost o mobitelu nije službeno priznata kao klinička dijagnoza, ali simptomi su utvrđeni.

Istraživanje londonskog King's Collegea otkrilo je da 39 posto ljudi u dobi od 18 do 30 godina pokazuje simptome poput gubljenja kontrole nad vremenom provedenim na smartfonu, tjeskobe kad im je nedostupan te zanemaruju ostale aspekte života. 

>>Ako radite ove stvari, vjerojatno ste ovisni o mobitelu<<

Po rezultatima studije otprilike četvrtina onih koji su pokazivali znake ovisnosti, koristila je smartfon više od tri sata dnevno, a dodatnih 19 posto više od pet sati dnevno. 

Više od dvije trećine (69 posto) ih je kazalo i da loše spava, neovisno o tomu koliko vremena provedu gledajući u svoj mobitel. 

"Smartfoni su postali neodvojiv dio naših života i ova je studija važan korak u sagledavanju učinaka njihove disfunkcionalne upotrebe i poremećaja spavanja", kazala je glavna autorica studije Samantha Sohn s Odjela za psihologiju, psihijatriju i neuroznanosti King's Collegea. 

U studiji su sudjelovale 1043 osobe, a njih 406 ispunilo je kriterije za ''dijagnozu'' ovisnosti o smartfonu. 

Zanimljivo je da je studija utvrdila da količina vremena provedena uz smartfon nije ključna za problem ovisnosti i loš san. 

"Pokazalo se da će elementi bihevioralne ovisnosti bolje predvidjeti štetu povezanu s pretjeranim korištenjem pametnih telefona nego sama duljina upotrebe", kazala je Sohn.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.