Tko je Zlatko Burić, najbolji europski glumac zbog kojeg se vesele gledatelji NU2?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NAKON što je Aleksandar Stanković najavio kako će u sljedećom emisiji Nedjeljom u 2 gostovati nagrađivani hrvatski glumac Zlatko Burić, mnogi gledatelji nisu skrivali oduševljenje tom informacijom.

Inače, Burić je osvojio europskog Oscara u kategoriji za najboljeg glumca za ulogu ruskog tajkuna Dimitrija u filmu Trokut tuge redatelja Rubena Östlunda i postao prvi hrvatski glumac koji je dobio ovu prestižnu nagradu Europske filmske akademije.

 

Njegovi su glumački koraci započeli u Osijeku, i to na daskama koje život znače. Zlatko Burić rodio se u tom gradu, gdje je 1968. u sklopu Omladinskog studija osječkog Miniteatra ostvario prve glumačke nastupe.

Školovao se i u Dramskom studiju Osijek, a 70-ih je u Zagrebu pokrenuo Kugla glumište, jednu od najvažnijih kazališnih, multimedijalnih i interdisciplinarnih umjetničkih skupina, koja je bila prethodnica nekolicine zagrebačkih kazališnih kuća i trupa. U godinama osipanja Kugla glumišta sa suprugom Dankinjom otišao je u Dansku, gdje su zasnovali obitelj.

U svijetu se proslavio ulogom srpskog narkolorda

Prvih godina u Danskoj radio je fizičke poslove, a potom se uspio vratiti na kazališne daske. Godine 1996. igrao je jednu od vodećih uloga u danskom trileru Pusher, koji su pozitivno ocijenili i gledateljstvo i kritika.

Uloga srpskog narkolorda Mila, koji se mračnim poslovima drži na vrhu kopenhaškog podzemlja, bila je prvi veliki uspjeh Burića, a priskrbila mu je i najugledniju dansku filmsku nagradu Bodil za najboljeg sporednog glumca. Nakon toga se pojavljuje u TV seriji Taxa od 1997. do 1999. i u danskoj hit-seriji Karusel - Circle of Desire (1998).

Nastavio istraživati i djelovati s istomišljenicima na hrvatskoj sceni

Iako je naslagao bogat niz serija i filmova po svijetu, u hrvatski film je prvi put ušao 2014. u Koscu Zvonimira Jurića. U biografiji je zapisao i angažman u američkom spektaklu 2012 Rolanda Emeriha i u nagrađivanom britanskom filmu Slatke pokvarene stvari Stephena Frearsa.

Pojavio se i u hrvatskim zapaženim ostvarenjima poput Comic Sansa Nevija Marasovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić te u TV seriji Šutnja redatelja Dalibora Matanića.

Uz projekte u danskim kazalištima, Burić je nastavio i istraživanja s istomišljenicima na hrvatskoj sceni. Tako se pojavio kao barun Lenbach u Brezovčevoj transpoziciji Krležine Agonije. Godine 2009. u koprodukciji ITD-a i Eurokaza Burić je na kazališne daske postavio i Knjigu mrtvih, dirljiv i autoironičan hommage eri Kugle - njegov Kabaret tamne zvijezde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.