Tesla, Tito, Modrić.... Znate li tko je najpoznatiji čovjek iz vašeg mjesta?

Screenshot: Topi Tjukanov/Wikimedia

DIZAJNER karata u Mapboxu i geograf Topi Tjukanov kreirao je interaktivnu kartu svijeta, koja pokazuje najistaknutije ljude s obzirom na područje iz kojeg dolaze.

Interaktivna karta temelji se na studiji objavljenoj u lipnju ove godine. Istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

Podaci uzimaju u obzir brojne čimbenike, uključujući broj unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica

Jedna osoba na jednu lokaciju

Primjerice, karta pokazuje da je Sean Connery najistaknutija osoba koja dolazi iz Edinburgha, dok je Barack Obama na vrhu liste u Honoluluu, a Freddie Mercury u Zanzibaru.

U Hrvatskoj su kao neke od najistaknutijih osoba navedeni Josip Broz Tito, Luka Modrić, Nikola Tesla, Dioklecijan i Rudolf Steiner.

"Podaci su obrađeni kako bi se prikazala samo jedna osoba za svaku jedinstvenu geografsku lokaciju s najvišim rangom istaknutosti.

Korisnici mogu vidjeti najistaknutiju osobu u svom rodnom gradu u četiri kategorije - kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Alternativno, možete odabrati 'Sve' da biste vidjeli ukupno najistaknutiju osobu", objasnili su istraživači, kako prenosi Daily Mail.

Karta na Twitteru izazvala raspravu

Tjukanov je na Twitteru objavio poveznicu na kartu, napisavši: "Jeste li znali da je Freddie Mercury rođen u Zanzibaru, a Barack Obama u Honoluluu? Tko je najpoznatija osoba iz tvog rodnog grada?"

Brojni korisnici reagirali su na njegovu objavu.

"Dijeljenje rodnog mjesta s Frankom Ozom nikada me neće prestati veseliti", napisao je jedan komentator.

"Volim ljudima reći da su i Yoda i Fozzie Bear rođeni u istoj bolnici kao i ja", dodao je drugi.

Ako želite saznati koja je najistaknutija osoba iz vašeg područja, to možete provjeriti na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.