Tajanstveni monolit osvanuo na riječkom Korzu, građani mislili da je riječ o podvali

RIJEČANE je jutros na Korzu dočekao neobičan prizor - ispred zgrade Poglavarstva osvanuo je crni monolit visok četiri metra, bez ikakve poruke i naznaka kako je dospio tamo. Građani su odmah počeli nagađati zašto se monolit pojavio i koja je njegova poruka, a neki su portali čak izveli komplicirane teorije prema kojima je riječ o zavjeri NASA-e i tajnih službi, a pojava monolita na Korzu je povezana s nestankom pojasa oblaka na Jupiteru. No, zapravo je riječ o svojevrsnoj poruci koja je trebala izazvati pažnju građana. "Ideja je bila da se izazove interes građana i javnosti na pozitivan način, kroz svu simboliku koju mononlit ima u filmu Arthura C. Clarkea "2001: Odiseja u svemiru" gdje je on simbolizirao novi početak, toleranciju, mir, napredak i općenito pozitivne stvari", rekao nam je Davor Pasarić iz udruge Calcoulus koja je noćas postavila monolit na Korzo.

"Instalirali smo ga u gluho doba noći, kada nema nikoga na Korzu"

Članovi udruge su noćas posebnim kranom dovezli monolit na glavnu riječku ulicu i postavili ga ispred Poglavarstva. "Monolit je visok preko 4 metra, a proporcije su mu u razmjeru 1:4:9 - što je kozmička lozinka za inteligentni život. Naime, u prirodi ne može slučajno nastati objekt tih proporcija niti postoje kristali takve vrste", rekao nam je Davor. "Instalirali smo ga u gluho doba noći, kada nema nikoga na Korzu. Bilo je to posebno ushićenje", opisuje nam. "Jednom si u životu možeš priuštiti da ispred Gradskog poglavarstva postaviš monolit iz filma '2001: Odiseja u svemiru'", kaže Pasarić. Cilj cijeloga projekta je privlačenje pažnje građana na kulturni događaj "2010" koji će početi u Rijeci za tjedan dana u organizaciji muzeja starih računala Peek & Poke.

"Neki su čak mislili da je postavljen helikopterom"

"Bilo je različitih reakcija na to", ispričao nam je Davor. "Mlađa generacija nije znala o čemu se radi, jer nije gledala filmove Arthura C. Clarkea. Neki su mislili da se radi o reklamnoj kampanji za novi mobitel, dok su drugi tome pripisivali razne političke konotacije. Najviše je teorija bilo oko načina na koji je monolit postavljen. Neki su čak mislili da je postavljen helikopterom", smije se Davor Pasarić. Budući da je postavljen ispred gradonačelnikova ureda, mnogi su mislili da je monolit bio provokacija upućena Vojku Obersnelu, no Davor to demantira. "Obersnel je za to znao, jer je Poglavarstvo moralo odobriti postavljanje. Nije moguće instalirati takvo što bez dozvole", pojašnjava i kaže da su reakcije na projekt uglavnom bile pozitivne, a pohvale za kreativnost dobili su i iz Slovenije. O svemu se oglasio i sam gradonačelnik Rijeke.

"Danas se svi u Rijeci čude monolitu i pitaju o čemu se radi"

"Znam da iza postavljanja monolita stoje dečki iz Peek & Poke muzeja starih računala i informatičke opreme iz Rijeke. Postavili su ga kao asocijaciju na Clarkovu '2010. Odiseju u svemiru'. A zanimljivo je što se danas svi u Rijeci čude monolitu i pitaju o čemu se radi", rekao nam je Vojko Obersnel. "Mislim da je ideja o postavljanju monolita sjajna, provocira komentare i budi asocijacije, a mnogi su već prenijeli pozitivnu poruku iz Rijeke koja poziva na novi početak, evoluciju, tehnološki napredak, mir i toleranciju. Kažem, ekipa iz Peek & Pokea uvijek ima zanimljive projekte i programe koji se Riječanima sviđaju, a sigurno nose dobar glas o Rijeci i znatno šire. Drago mi je zbog toga", tvrdi riječki gradonačelnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.