Svjetski poznat DJ snimio spot s jugoslavenskim simbolima koji se danas skrivaju

Screenshot: YouTube

SVOJ posljednji spot, onaj za pjesmu Darkside, svjetski poznat DJ Alan Walker snimio je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. U spotu koji je pregledan više od osam milijuna puta u četiri dana tako se mogu prepoznati spomenik Bitke na Sutjesci u Tjentištu (Bosna i Hercegovina) i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću.

Monumentalnu betonsku skulpturu u Tjentištu je 1971. u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci izradio kipar Miodrag Živković. Spomenik je jedini dio Memorijalnog kompleksa koji je preživio rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tijekom rušenja nedostajala tona eksploziva da ga se digne u zrak.

Spomenik se sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik. Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njega Plato brigada s kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izveden od bijelog betona, a otkrio ga je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mjesta Podgarić u Moslavini, rad kipara Dušana Džamonje. Visok je deset, a širok 20 metara.

Moslavačka gora je tijekom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza Moslavine i šireg područja sve do Zagreba. U blizini sela Podgarić je 1942. godine bila osnovana partizanska bolnica Stara konspiracija, a s vremenom je Podgarić postao centar ustanka te je u njemu boravilo povjerenstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za sjevernu Hrvatsku. Uz selo su bile podignute bolnice i radionice, a u samom mjestu organizirani su razni tečajevi i održavale su se kazališne predstave.

Tu je i Njegošev mauzolej, podignut po zamisli hrvatskog kipara Ivana Meštrovića na mjestu na kojem je prethodno srušena Njegoševa zavjetna crkva. Građen je od 1970. do 1974. godine, a do mauzoleja vodi tunel sa stepeništem probijen u masivu Lovćena.

Spot započinje kadrovima slapova Kravice kraj Ljubuškog.

Alan Olav Walker je 20-godišnji norveško-britanski DJ, koji je slavu postigao singlom Faded iz 2015. godine. Prošle godine DJ Mag stavio ga je na 17 mjesto 100 najboljih DJ-eva svijeta.

Prošle godine Walker je objavio spot sniman u Kuparima, uništenom turističkom kompleksu u Župi dubrovačkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.