TALENTIRANA amaterska slastičarka Amy Savage na TikToku je podijelila svoj jednostavni recept za cheesecake od slane karamele, a internet je brzo poludio za njim.
U pripremi kolača Amy koristi bombone Werther's Originals i šlag kako bi dobila slanu karamelu.
Naravno, za podlogu koristi mljevene kekse.
Iako ju je recept proslavio, iskreno je priznala da ga je našla na stranici Sugar Salt Magic.
Za cheesecake je potrebno 12 sastojaka te sat i pol pripreme.
@amyfrancessavage Baked salted caramel cheesecake 🤤 ##cheesecake ##caramel ##cooking ##baking ##aussiemum ##inthekitchen ##yummy ##aussietreats ##fyp ##4u ##foryou ##viral
♬ Soap - Melanie_Martinez
Sastojci
Za slanu karamelu:
270 g karamela, kupljenih u trgovini (Može i Werther's Originals)
1/4 šalice šlaga
1 žličica morske soli
Za podlogu:
250 g zdrobljenih keksa
100 g maslaca, rastopljenog
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
500 g krem sira, sobne temperature
2 žlice smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika jaja, sobne temperature
200 ml kiselog vrhnja
Priprema
Slana karamela:
Sa strane ostavite četvrt šalice karamela. U maloj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte karamele, slatko vrhnje i sol. Miješajte, a kad se karamele počnu same kretati po loncu, smanjite temperaturu i nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu.
Smjesu pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Dok čekate napravite bazu cheesecakea.
Baza cheesecakea:
Pećnicu prethodno zagrijte na 160 stupnjeva Celzijusa.
Namastite limeni okrugli kalup za kolač promjera 20 centimetara. Kekse usitnite pomoću blendera ili sjeckalice. Dodajte im cimet, đumbir, otopljeni maslac te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koju ćete ravnomjerno utisnuti po kalupu.
Pomoću miksera istucite krem sir, preostale karamele i šećer dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju, konstantno miješajući. Lagano ili umjereno miješajte smjesu dvije minute. Dodajte kiselo vrhnje i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
Izlijte smjesu na kekse i ravnomjerno rasporedite.
Stavite na srednju rešetku pećnice i pecite oko 55-65 minuta ili dok se sredina kolača ne stabilizira.
Ostavite da se pola sata hladi u isključenoj pećnici sa zatvorenim vratima, a potom još 45 minuta izvan pećnice. Na kraju kolač preselite u hladnjak.
Pripremljenu karamelu pomiješajte s malo vode i ugrijte. Prelijte je preko kolača.