Sve zbog 80 dolara: Britanski mediji raspisali se o tome prijeti li Franki diskvalifikacija

Foto: Instagram/Metro

RUMUNJSKI glazbenik Guez ne odustaje od dokazivanja da nije on taj koji je uzeo Frankinu pjesmu s besplatnih servisa, nego ju je kupio za 80 dolara.

"Hrvatska opet pokušava lagati, prestanite. Denzel Beats mi je prodao beat i potom ga dao Franki. Hoće li Eurovizija to prihvatiti? Pogledajte priču kad je Rumunjska diskvalificirana. Začepite i odjebite s Eurosonga", poručio je Guez uz fotografiju koja dokazuje da u mapama na svom računalu ima materijale za pjesmu.

Obrušio se i na hrvatske medije koji su prenijeli objašnjenje Frankina menadžera Siniše Bevande: "Nemojte me više okrivljavati! Hrvatski mediji lažu, poput producenta ove pjesme."

"Pjesma Crazy je autorsko djelo teama Karpo medija, na kojoj je, uz Branimira Mihaljevića, produkciju radio Denis Mevlja, poznat i pod umjetničkim imenom Denzel Beats, a tekst i vokalne dionice radila je Franka. Na razvoju pjesme, u suradnji s HRT-om, intenzivno se radi od prosinca. Izvođač koji je iskoristio pjesmu Crazy kao podlogu za svoju rap obradu potpisao je Denzel Beatsa (Denis Mevlja)", rekao je ranije Frankin menadžer za Index.

U međuvremenu pričom se pozabavio i britanski Metro, koji pak nakon slušanje obje pjesme i proučavanja obje strane priče tvrdi da Frankin Crazy nije plagijat. Podsjećaju da je, iako je objavljena 7. ožujka, Frankina pjesma završena mnogo ranije.

"Plagijat podrazumijeva da je pjesma kopirana bez dozvole. Ovdje, međutim, to nije slučaj, s obzirom na to da je Franka na svom Facebook profilu potvrdila kako je pjesma završena u prosincu 2017. godine, a da ju je producirao Denis Mevlja (pod pseudonimom Denzel Beats). Franka je napisala tekst i vokalni aranžman za pjesmu, dok je za producentski dio bila zadužena Hrvatska radiotelevizija. Denzel Beats je glazbeni aranžman pjesme naknadno licencirao i Guezu", pojasnili su.

Kako nijedna verzija nije komercijalno objavljena prije roka koji propisuju pravila natjecanja, niti postoje službeni prigovori o plagiranju, a vjerojatno ih neće ni biti jer iza oba aranžmana stoji ista osoba, Metro je uvjeren da Franka neće biti diskvalificirana.

Podsjećaju da su Hrvati već bili na udaru optužbi za plagiranje zbog Lighthousea Nine Kraljić, koji je mnoge podsjećao na Uncover Zare Larsson, no dva slična akorda nisu problematična.

"Plagijat po definiciji predstavlja melodijsku liniju od četiri akorda koji su identični s pjesmom originalom, što ovdje nije bio slučaj", zaključili su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.