Što je to sa 16. listopada? Ovaj datum donio je niz tragičnih i šokantnih događaja

Foto: 123rf/YouTube/Jurica Galoic/PIXSELL

16. LISTOPADA 289. dan je u godini (290. u prijestupnoj) prema gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 76 dana. No, 16. listopada u novijoj povijesti, Hrvatska pamti po nekim značajnim događajima.

Rano jutros, dakle 16. listopada, policija je upala u Kulmerove dvore, a pretrage su se vršile na još 60-ak lokacija. Janost cijeli dan budno prati uhićenja Todorićevih direktora, čiji su domovi prestreseni.  Za Vladu, odvjetnike, novinare te cijelu bivšu i sadašnju ekipu iz Agrokora dugo nije bilo ovako hektičnog dana.

Nemoguće je bilo ne preisjetiti se još jednog sličnog dana, koji je baš slučajno pao na isti datum.

16. listopada 2007. godine tragično je poginuo Toše Proeski, jedan od najomiljenijih pjevača na ovim prostorima. Posljednjih deset godina, 16. listopada hrvatska javnost prisjeća se upravo njega, a datum povezuje s tim crnim događajem.

Nakon što smo proguglali datum bilo je nemoguće zapitati se što je to sa 16. listiopadom? 

Na ovaj datum 1991. godine, u obrani Vukovara, preminuo je Blago Zadro, ratni zapovjednik obrane Borova Naselja. Istog dana 1978. godine preminuo je Bruno Bušić.

I svijet pamti 16. listopada.

Naime, 16. listopada 1973. godine, za vrijeme Francuske revolucije na giljotini je smaknuta Marija Antoaneta, a na taj datum 1813. godine počela je bitka kod Leipziga koja se u povijesti pamti kao bitka u kojoj je Napoleon definitivno poražen.

Također, 16. listopada 1854. godine rođen je slavni književnik Oscar Wilde, 1923. godine Walt Disney osnovao je kompaniju "The Walt Disney Company" i promijenio povijest.

16. listopada 2001. godine preminula je pjevačica Etta Jones.

Što to ima u tom datumu teško je reći, no prema svemu sudeći - 16. listopada, dan je na koji se događaju važne stvari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.