Star Trek se vratio, ali hoće li zadovoljiti prave fanove?

Foto: Press

IAKO je tek započeo svoje putovanje, "Star Trek: Discovery" morat će jako brzo opravdati svoje postojanje jer oči fanatičnih poklonika uperene su u novu posadu.

Prošlo je više od deset godina otkako je "Star Trek: Enterprise" napustio male ekrane, a gotovo je nemoguće opisati koliko se televizija kao medij promijenila u tom vremenu. No čini se da je to bilo jasno i autorima serije koji su stvorili potpuno svjež dodatak kultnoj franšizi koja traje više od 50 godina.

Kritičari su zadovoljni

Unatoč tome što se produkcija susrela s gomilom problema, čini se da su autori uspjeli pogoditi barem ukus kritičara. Iako su ocjene gledatelja nešto slabije, nova serija trenutno ima sasvim solidne ocjene. Ono čega su se mnogi pribojavali nije se dogodilo pa serija nema previše doticaja s akcijom napumpanih filmova već su se okrenuli pričama i postepenom građenju kvalitetnih likova, po čemu su serije i poznate.

A očito je i da postoji interes jer servis CBS All Access dobio je velik broj novih pretplatnika koji su se očito priključili samo zbog serije. Ostali će u seriji uživati preko Netflixa ili će, posebno kod nas, rješenje pronaći na torrentima.

Michael Burnham

Emitirane su prve dvije epizode, a u prvih 90 minuta upoznali smo se sa svijetom "Discoveryja" i posebno glavnom protagonisticom (Michael Burnham) koju je odlično utjelovila Sonequa Martin-Green koju mnogi fanovi znaju iz serije "The Walking Dead".

I radi se o liku kakav još nismo imali prilike vidjeti jer osim što ne zapovijeda međuzvjezdanim brodom niti svemirskom stanicom već je više stvaran lik, s manama i traumama iz djetinjstva zbog kojih prezire Klingonce. Naravno, i prije smo imali junake s demonima (Sisko i Picard u kasnijim filmovima), ali u slučaju Burnham to je pokretač od samog početka.

Nova posada i novi Klingonci

Što se posade tiče, vidjeli smo tek dio, ali tu je Saru (Doug Jones) koji je nešto kao mješavina Date i Spocka, ali malo neurotičniji. Michelle Yeoh odlična je kao kapetanica Phillippa Georgiou, iako je još prerano za usporedbe s najboljim kapetanima Star Treka.

I dok će neke zasmetati sterilna atmosfera, drugi će primijetiti da su interakcije između likova daleko prirodnije nego u prijašnjim inkarnacijama. Doduše, vizualno je sličnija svijetu koji je stvorio JJ Abrams.

Međutim, ono što su mnogi primijetili od samog početka novi je izgled Klingonaca koji pomalo nalikuju na one iz "Next Generationa", pomalo na one iz "Into Darkness", ali najviše na Orke iz "Gospodara prstenova". Isto tako, postali su daleko veći vjerski fanatici, zastupnici izolacionizma i preziru federacijske ideale o jednakosti, raznolikosti i miru, pa nije teško povući paralele s trenutnim stanjem u Americi i svijetu. Što je još jedan plus jer serije su oduvijek savršeno uklapale suvremene teme u priče smještene u daleku budućnost.

Solidan početak, ali postoje i primjedbe

No, nedostaci ipak postoje. Prve dvije epizode još uvijek nam nisu dale osjećaj da gledamo nešto konkretno i sve što zapravo znamo jest da Burnham ima problem s Klingoncima. Još uvijek nismo vidjeli USS Discovery, a budući da je radnja smještena u period između "Enterprisea" i originalne serije, još uvijek nismo vidjeli jasne poveznice. Štoviše, neki fanovi su primijetili i nepravilnosti. Posebno u slučaju korištenja uređaja za prikrivanje i to da je Spock imao usvojenu sestru.

Sve u svemu, početak je solidan, ali novi Star Trek tek se treba zakotrljati. Isto tako, prvotne kritike treba uzeti s rezervom jer Star Trek dolazi s ogromnom "prtljagom" i možemo biti sigurni da će fanovi biti nemilosrdni prema svakom pogrešnom koraku. Hoće li opravdati svoje mjesto u franšizi i pritom privući nove gledatelje, pokazat će vrijeme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.