Školu nije završio zbog bolesti, a onda je postao najpoznatiji bubnjar na svijetu

Foto: Profimedia

Ringo Starr, bubnjar slavnih Beatlesa, proslavio je danas 84. rođendan.

Slavni glazbenik rođen je 7. srpnja 1940. kao Richard Starkey Jr. u obitelji pekara u Liverpoolu, a imao je poprilično teško djetinjstvo. Naime, njegovi roditelji Elsie i Richard Starkes razveli su se kad su mu bile samo tri godine, nakon čega se njegova majka preudala za Harryja Gravesa, koji je Ringa i usmjerio prema glazbenim vodama.

Također, u djetinjstvu je imao i mnogo zdravstvenih problema. Sa samo šest godina imao je apendicitis čije su komplikacije izazvale desetotjednu komu pa se u bolnici zadržao skoro godinu dana, a s trinaest godina dobio je prehladu koja se razvila u pleuritis od kojeg je zadobio plućne komplikacije, zbog čega je u bolnici proveo dvije godine. U djetinjstvu je imao 12 operacija, a zbog velikih zdravstvenih problema razvio je alergije i preosjetljivost na hranu.

Zbog zdravstvenih problema nije završio školu, pa je morao naći posao dosta rano. Na jednom od poslova koje je radio upoznao je Roya Trafforda i ubrzo otkrio kako obojica dijele ljubav prema glazbi. Uskoro im se pridružio i Ringov susjed Eddie Miles te je trojac oformio Eddie Miles Band, kasnije preimenovan u Eddie Clayton and the Clayton Squares.

1959. pridružio se bendu Rory Storm and the Hurricanes, koji je uskoro postao jedan od najpoznatijih lokalnih bendova. U to vrijeme Beatlesi su se tek probijali, a za bubnjevima im je sjedio Pete Best. Best nije bio neki posebno talentiran bubnjar, a John Lennon ga se navodno želio riješiti jer je bio najzgodniji u bendu i kupio najbolje cure.

Također, Bestova majka bila je suvlasnica liverpoolskog kluba Cavern, koji je Beatlesima bio mjesto stalnih gaža pa su, čim su potpisali diskografski ugovor i prestali biti klupski bend, zamijenili Besta Ringom, koji je objeručke prihvatio ponudu da se pridruži onome što će postati najslavniji bend u povijesti.

Ljevak koji je svirao na setu za dešnjake

Angažman mu je donio dovoljno novca da si kupi po prsten za svaki prst, a zbog ljubavi prema prstenju je i zaradio nadimak Ringo. Premda nikad nije bio neki tehnički virtouz što se bubnjanja tiče, imao je nešto mnogo bitnije za rock 'n' roll - osjećaj za pjesmu i iznimnu inovativnost.

Premda ljevoruk, Ringo je slagao komplet bubnjeva onako kako ih slažu dešnjaci, što je doprinijelo specifičnosti njegova zvuka. U činele bi uvijek stavljao kutiju cigareta, a nakon što je prestao pušiti stavljao je smotani ručnik kako bi zvuk prigušio na točno onu jačinu koju želi.

Kao pjevač, Ringo se iskazao u brojnim pjesmama Beatlesa, od njihovih verzija starih hitova do nekih od najpoznatijih skladbi Lennona i McCartneya, poput Yellow Submarine, dok se, što se bubnjanja tiče, smatra da je najviše pružio u pjesmi Rain.

Nakon raspada Beatlesa, imao je uspješnu solo karijeru, a jedini je od liverpulske četvorke uspjevao na svakom od svojih 18 albuma (doduše ne u istoj pjesmi) okupiti i Johna i Paula, i Georgea kao suradnike.

Jedan od najutjecajnijih bubnjara u povijesti

Pored glazbe, Ringo se pokazao i kao dobar glumac. Tako je, osim u filmovima o Beatlesima, glumio i u jednom špageti-vesternu (The Blindman iz 1971.), a od filmskih uloga valja istaknuti da je glumio Franka Zappu u filmu 200 motela, koji je sam Zappa režirao.

Glumeći je upoznao i glumicu Barbaru Bach, koja mu je postala druga supruga i s kojom je u braku od 1981. Bio je veliki prijatelj s Keithom Moonom, bubnjarom benda The Who, a kad se Ringov sin Zak Starkey pokazao talentiranim bubnjarom, tajnama tog instrumenta nije ga učio njegov otac, nego Keith Moon.

U bogatoj karijeri izdao je i tri knjige, a smatra ga se jednim od najutjecajnijih bubnjara u povijesti glazbe. Jedan od onih na koje je utjecao je i slavni bubnjar Genesisa Phil Coliins, koji je svojedobno ustvrdio kako "možete uzeti bilo kojeg bubnjara današnjice, pustiti mu Ringa i nitko od njih ne bi znao što treba napraviti."

Jedan od velikih fanova Beatlesa bio je i pokojni Lemmy Killmister, frontmen Motorheada, koji je od mladosti pratio i obožavao slavni bend, još od gaža u klubu Cavern. "Tko misli da Beatlesi nisu bili žestoki momci taj ne zna što znači odrasti u Liverpoolu. Pa Ringo je iz Dinglea, znate kakav je to kvart, prema njemu je Bronx igralište za malu djecu", rekao je svojedobno, a Ringo je bogatom i šarolikom karijerom samo potvrdio njegove riječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.