Serija snimana u Hrvatskoj dobila Emmy za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a

Screenshot: YouTube

BRITANSKA kriminalistička serija u produkciji BBC-ja čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je Emmy za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a na 47. dodjeli te prestižne nagrade.

"Ovo je izniman uspjeh za hrvatsku filmsku industriju, gdje je MP - filmska produkcija bila servisna produkcija, a Igor A. Nola koproducent serije", ističu iz Hrvatskog audiovizualnog centra uz čije je mjere poticaja realizirano snimanje.

Koproducent Igor A. Nola kaže kako su izuzetno ponosni što se u Hrvatskoj snimalo čak 14 tjedana, više od 60 posto vremena utrošenog na cjelokupno snimanje,a hrvatska je produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te tisuću statista.

"Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitih svjetskih lokacija", ustvrdio je.

Smatra da je to i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeljuje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

McMafia prikazuje međunarodni svijet organiziranog kriminala s radnjom koja se odvija u desetak zemalja. Redatelj je James Watkins, a u glavnoj ulozi je James Norton, poznat po serijama "Dolina sreće", "Grantchester" te "Rat i mir".

Prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata - u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na Pagu.

Zapažene uloge u seriji ostvarili su Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz njih je bilo angažirano i tisuću statista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.