Scena silovanja u kultnom filmu: Glumica nije znala što će joj Brando napraviti

Foto: Press

DANAS je u Rimu preminuo veliki talijanski redatelj Bernaldo Bertolucci, među čijim se filmovima, prije svega, izdvajaju Posljednji kineski car, Posljednji tango u Parizu i Konformist.

No Bertolucci je zaslužan i za, po mnogima, jednu od najkontroverznijih scena silovanja u povijesti filma. Scena iz filma Posljednji tango u Parizu (1972.) na neki način zaista je bilo silovanje. Maria Schneider za ulogu je dobila brojne pohvale, a kritičari su pisali tad kako nije glumila već "ispoljavala ulogu iz sebe."

Ispostavilo se kako je scena u kojoj je Marlon Brando siluje uz pomoć maslaca bila malo prerealistična jer glumica nije imala pojma što će joj Brando napraviti pred kamerama.

Bertolucci je 2013. u intervjuu za La Cinémathèque Française priznao da su on i Brando došli na ideju da koriste maslac kao lubrikant u sceni silovanja, no odlučili su da to neće reći Mariji prije snimanja. Taj intervju emitiran je tek 2016. godine i izazvao je lavinu kontroverzi, a javio se ubrzo i sam redatelj koji je tvrdio kako je Maria znala što će se dogoditi, već su joj prešutjeli "samo" dio o maslacu.

"Htio bih posljednji put objasniti smiješni nesporazum oko 'Posljednjeg tanga u Parizu" o kojem nastavljaju pisati novine diljem svijeta", napisao je u priopćenju prije dvije godine.

Potom se krenuo braniti od optužbi da je Branda potaknuo na silovanje tada 19-godišnje glumice. "Neki su mislili i misle da Mariji nismo rekli za nasilje. Krivo! Znala je sve jer je pročitala scenarij u kojemu je sve bilo opisano. Jedina novost je bila ideja o maslacu", rekao je.

Naglasio je da je prizor seksa bio odglumljen te dodao da mu je žao što neki zbog svoje naivnosti ne znaju da se seks gotovo uvijek glumi u filmovima.

Embed from Getty Images

Maria Schneider, koja je umrla 2011. godine, deset godina nakon izlaska filma rekla je kako žali što ga je snimila te da je "izgubila sedam godina života" tijekom kojih je bila ovisna o kokainu, heroinu i mrzila je samu sebe. "Bila sam mlada, nevina, nisam shvaćala što činim. Danas bih to odbila. Sva ta halabuka koja se digla oko mene zavela me je na krivi put", rekla je u povjerenju.

U Sjedinjenim Državama tad je nastala polemika. "Svima kojima se film svidio poručujem da gledate devetnaestogodišnju djevojku koju siluje 48-godišnji muškarac. Redatelj je planirao silovanje. Bolesna sam od toga", napisala je na Twitteru američka zvijezda Jessica Chastain, nakon koje su se oglasile i druge zgrožene zvijezde.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.