Ruski kralj bakra koji voli Hrvatsku zbog veza s Putinom ostaje bez Fabergéovih jaja?

Foto: EPA

VIKTOR VEKSELBERG, milijarder i obožavatelj umjetnosti i Dubrovnika, posljednji je u nizu ruskih bogataša koji su se našli pod sankcijama uslijed politike međunarodne zajednice prema Putinovoj administraciji.

Vekselberg, koji je u Dubrovniku svojevremeno pokrenuo restoran Gil's (koji danas radi pod imenom 360), a vlasnik je i hotelskog kompleksa Belvedere, izuzetno voli umjetnost. Bogataš koji je svoj prvi milijun zaradio prodajom bakra vlasnik je devet Fabergéovih jaja, skupocjenih uskršnjih poklona čija tradicija seže još do ruskog cara Aleksandra III., koji ih je darivao svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj.

Jaje posudio muzeju, a mogao bi ostati bez njega

Vekselbergova umjetnička zaklada Link of Times posudila je jaje londonskom Muzeju Victorije i Alberta (V&A) za izložbu Fabergé in London: Romance to Revolution at the Victoria, koja bi trebala trajati do osmog svibnja. Ista je zaklada, podsjetimo, posudila jaja i za hrvatsku izložbu 2007. godine u Kneževom dvoru u Dubrovniku.

Od svih Fabergéovih jaja, od kojih su sva vrijedna i ručno rađena, ovo je možda najposebnije. Riječ je o takozvanom kokošjem jajetu izrađenom još 1884., prvom Fabergéovom jajetu uopće, čija se vrijednost procjenjuje na oko šest milijuna dolara.

Vekselberg je spomenuto jaje kupio 2004. kao dio kolekcije koja je prethodno bila u vlasništvu američkog medijskog mogula Malcolma S. Forbesa.

Blizak s Putinom i s Medvedevim

No skupocjena jaja nisu jedino što je Vekselbergu trenutno na kocki: mogao bi ostati i bez jahte i aviona koji skupa vrijede oko 180 milijuna dolara. Prema navodima portala swissinfo.ch (Vekselberg trenutno boravi u Švicarskoj), Vekselberg je u dobrim odnosima s Putinom i s bivšim ruskim predsjednikom Medvedevim. Upravo bi ga to moglo koštati jahte, aviona, a možda i Fabergéovih jaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.