Riječani provozali prvi hrvatski električni automobil po Korzu

GRAĐANI Rijeke imali su prilike isprobati jedan od najzanimljivijih hrvatskih proizvoda, prototip prvog hrvatskog automobila, nazvanog XD, na električni pogon. Zanimljivo vozilo na Korzu je izložila ekipa iz muzeja starih računala Peek&Poke u sklopu manifestacije "Rijeka 2010". "Bio je velik interes za automobil, čak smo nekima dopustili da naprave krug", rekao nam je Davor Pasarić iz neprofitne udruge koja je izložila električni automobil. "Radi se samo o prototipu, treba neke sitne nedostatke uzeti s rezervom, jer to je eksperimentalni model, ali dizajn je sjajan", tvrdi Davor.

Vozač sjedi u sredini

Za razliku od ostalih vozila te veličine koja imaju mjesta samo za dva vozača, u XD-u ih se može voziti troje. "Vozač je u sredini, a suvozači sa svake strane, što je vrlo originalno i pohvalno. Automobil se uspije napuniti do 80 posto kapaciteta u samo 4 sata i ima sjajno ubrzanje", kaže nam Pasarić. Ovaj je hrvatski proizvod početkom ožujka oduševio posjetitelje Ženevskog autosalona, a o mogućnosti serijske proizvodnje navodno se pregovara s Opelom, Peugeotom te još četiri moguća izvođača.

Cijena oko 25.000 eura

"Odličan je za gradsku vožnju, jako je ugodan i tih, lijepo se vozi jer se vozač na njega navikne već nakon prvih par metara", rekao nam je Davor Pasarić koji je isprobao prototip. Cijena osnovnog modela XD-a bila bi oko 25.000 eura, ali to ovisi o mnogočemu, pa i o cijeni baterija na svjetskom tržištu. "Sada bi trebala krenuti izrada sljedećeg prototipa koji će biti mnogo preciznije napravljen, a nakon toga će se moći ozbiljnije razgovarati o mogućoj serijskoj proizvodnji", kaže Davor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.