Ricky Gervais o peticiji protiv njegovog "uvredljivog" specijala: Nemojte ga gledati

Foto: Profimedia

KOMIČAR Ricky Gervais rekao je da će njegove šale o bolesnoj i umirućoj djeci ostati u njegovom novom Netflixovom specijalu Armagedon, najavljenom za 25. prosinca, unatoč bijesu obožavatelja i online peticiji zbog njegovog "uvredljivog jezika".

"U stvarnom skeču kažem: 'Nedavno sam radio puno videoporuka za smrtno bolesnu djecu. Samo ako oni to zatraže. Ne upadam u bolnice i ne govorim 'Probudi se, ćelavi.' Čak kažem da to ne radim. Doslovno u šali kažem da to ne radim", rekao je u intervjuu za BBC Radio 5 Live u srijedu.

U Armagedonu Gervais se osvrće na snimanje videa tijekom pandemije za zakladu Make-A-Wish, koja ispunjava želje smrtno bolesnoj djeci, i kaže da je njegova prva reakcija na djecu: "Zašto ne poželiš ozdravljenje? Što si još i retardiran?"

"Nemojte ga gledati"

Gervais se također na X-u osvrnuo na kontroverzu. "U ovoj emisiji govorim o seksu, smrti, pedofiliji, rasi, vjeri, invalidnosti, slobodi govora, globalnom zatopljenju, holokaustu i Eltonu Johnu. Ako ne odobravate šale o bilo kojoj od ovih stvari, nemojte ga gledati. Nećete uživati ​​u tome i uzrujat ćete se", napisao je.

Online peticija koju je organizirao Sess Cova, čija kći ima rak, pozvao je Netflix da ukloni uvredljive šale iz Armageddona prije njegove premijere.

"Šale Rickyja Gervaisa nisu bile samo neukusne, već i bezosjećajne. One su šamar ne samo djeci koja se bore s ovim teškim bolestima nego i njihovim roditeljima i obiteljima koji su uz njih na ovom teškom putu. Njegove su riječi uvrijedile cijelu zajednicu - one koje se bore s rakom u djetinjstvu", stoji u njegovoj peticiji.

"Zbog toga zahtijevamo da Netflix odmah ukloni ovaj uvredljivi nastup sa svoje platforme. Vjerujemo da komedija nikada ne bi trebala biti na račun tuđe boli ili patnje - pogotovo kada uključuje nevinu djecu koja se bore s bolestima opasnim po život", nastavlja se.

"Oni nešto osjećaju - to je uvreda"

"Sretno. To je ono što im ja kažem. Sretno. Čak ću je retvitati", rekao je Gervais o internetskoj peticiji. Komičar je za BBC Radio 5 Live rekao da ljudi ne analiziraju šalu, zbog čega su uvrijeđeni: "Oni nešto osjećaju - to je uvreda. To je osjećaj. Zato je 'uvrijeđen sam' sasvim besmisleno, jer koji je tvoj argument? Što želiš da promijenim? Rekao si da ti se ne sviđa. To je sasvim pošteno."

Dobrotvorna organizacija Scope iz Ujedinjenog Kraljevstva također je zahtijevala da Netflix ukloni skeč iz Gervaisovog specijala.

"Voljeli bismo da smo iznenađeni izvještajima da je Ricky Gervais koristio uvrede u svom novom Netflixovom specijalu. Takav jezik ima posljedice i mi jednostavno ne prihvaćamo objašnjenje koje Gervais koristi kako bi pokušao opravdati ovaj jezik", rekao je Scope u izjavi.

"On tvrdi da ne bi koristio ovaj jezik u 'stvarnom životu'. Ali njegov stand-up nastup ne postoji u paralelnom svemiru. Pozornica je prava. Netflix je stvaran. Na ljude ova vrsta jezičnog utjecaja je stvarna", zaključili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.