"Rat su zakuhali huškački mediji, kako srpski - tako i hrvatski"

Foto: YugoPapir

TRAVANJ 1992: Popularni beogradski roker govori o ponovnom startu "Električnog orgazma", supergrupi "Rimtuti Tuki", Piku Stančiću i hrvatskim rokerima, Vladi Divljanu i budućnosti koja čeka domaći rock and roll...

Nositelji spomenice "novog vala" nakon izdavanja albuma "Letim, sanjam, dišem" (sada već davne '88.) razišli su se na sve strane, u potrazi za nekim individualnim glazbenim iskustvima.

Srećom, po rock and roll (a i njih), big padrone Gile je od rujna prošle godine odlučio reaktivirati taj čudovišni izvor pozitivnih vibracija.

Rimtuti Tuki?

To je bend čiji su članovi: Milan Mladenović (EKV), Borko, Cane i Anton (Partibrejkers), Gile, Čavke i Švaba (Orgazam), plus Jovec koji je, također, nekad bio naš član.

Izdali smo singl na kojem se nalaze dvije verzije pjesme "Slušaj 'vamo". Spomenik tog projekta je nezavisni Radio B92 i tiraža je 2.000 primjeraka.

Ploča neće nikad biti u prodaji pošto ne želimo s njom trgovati. To je jedna prava antiratna kompozicija.

Ponovo zajedno od "Letim, sanjam, dišem". U stvari Gile nije nigdje ni otišao a ORGAZAM praktično nije postojao. Zašto?

Nakon tog albuma odlučili smo napraviti pauzu, koja je trebalo trajati kratko, recimo, godinu dana. Međutim - trajala je pune tri godine. Svako od nas se bacio na neke druge stvari u životu - ja sam surađivao s Vladom Divljanom, Banana i Švaba su imali grupu koja se zvala Trans, Čavke je bio u Australiji...

Onda smo se skupili i od rujna počeli s probama. Radimo nove pjesme, snimat ćemo album... Uskoro ulazimo u studio da snimimo singl, koji bi se trebao pojaviti do ljeta. Album će najvjerojatnije izaći u rujnu, snimanje će se vjerojatno završiti mnogo ranije, ali ćemo ga, zbog one klasične ljetne pauze, izdati tek na jesen.

Snimili smo, također, 7. ožujka na koncertu u Beogradu, jedan videozapis (STUDIO B) tako da će izaći i videokaseta sa svirke uživo, koja će se zvati BALKAN HORROR ROCK LIVE.

Vjerojatno je da ćemo materijal s tog koncerta, i još s nekih, izdati i na kompakt-disku (oko 1.000 primjeraka). Ploča neće biti, možda nešto kaseta...

Što je bilo s projektom Vlada i Gile?

Vlada Divljan je sada u Australiji. Kad smo snimili onu drugu dječju ploču odlučili smo sve to zaokružiti - napraviti neku trilogiju. Znači ostao nam je u obavezi još jedan album sa dječjim pjesmama, koji ćemo uraditi kad-tad.

Ne znam... kad se on bude vratio. Za sad nemamo nikakvih konkretnih planova, ni dogovora.

Izgleda da pjesmu "Igra rokenrol cijela Jugoslavija" više nitko nikada neće odsvirati...

Ne znam... vidjet ćemo. Mi ne sviramo tu pjesmu više, pošto je deplasirana. To sad nitko ne može da predvidi. A možda i hoće - bili smo u nekim pregovorima da uskoro sviramo u Ljubljani.

Nedavno sam u tjedniku Danas pročitao razgovor s Pikom Stančićem (ex Valjak, Film, Le Cinema...) u kome ovaj poručuje Johnnyju Štuliću da će mu urezati šahovnicu na čelo. Što kažeš na to - pošto ste vi još prije manje od godinu surađivali na projektu Vlada, Gile, Piko i Švaba?

Ja ne vjerujem da je to Piko rekao. Mislim ne baš tako, kako si ti rekao, to jest kako si ti to pročitao. Vjerujem da si ti to tako pročitao, al' ne vjerujem da je on mogao tako nešto izjaviti.

Znaš što: jako je puno medijskih zloupotreba. Kao što vidimo i ovaj rat koji se dešava, a nadam se da se privodi kraju, zakuhali su mediji koji su bili huškački raspoloženi - kako srpski, tako i hrvatski.

Na žalost, ne mogu stupiti u kontakt s Pikom već mjesecima - telefonske veze ne postoje. Uspio sam jedino s Maksom iz Vještica (nekadašnji gitarista Filma) pričati i sve je normalno.

Znaš - normalni su ljudi. Oni koji su bili normalni - oni su i dalje normalni, a oni koji su bili nenormalni - sad su još nenormalniji.

Da, ali Piko je ipak sa Sašom Radulovićem (iz Psihomodo Popa) snimio ploču s ustaškim pjesmama ("Hrvatine", "Bum-bum Vukovar"...) u rock and roll "fazonu"...

Ne vjerujem da tu ima ustaških pjesama. Čuo sam da su snimili hrvatski rock-muzičari album koji se zove "Rock za Hrvatsku", ali - ne vjerujem da se tu radi o ustaškim pjesmama (polupani lončići - prim. aut.)

Mislim, shvaćam ja njih. Te stvari drugačije izgledaju tamo nego ovdje, ali ne vjerujem da su se ti ljudi baš toliko promijenili. Konkretno mislim na Pika i one ljude koje sam ja poznavao.

Proći će sve - sve je to nebitno.

Može li se na ovom suženom tržištu živjeti od rock and rolla?

Teško, ali može - vidiš da smo živi. Malo smo smršavili, ali nema frke. Sve što zaradimo - sve Banana (gitarista) pojede.

Iako i kvantiteta i kvaliteta bendova raste - diskografske kuće sve manje izdaju rock-muziku. Paradoks?

Mislim da je ovo vrijeme jako pogodno za neke nezavisne grupe i neke nezavisne kuće. Mislim da ono što se uvjetno zove mainstream rock and rolla polako odumire. Zapravo, postoji još samo nekoliko njihovih dinosaura, kojima nije baš lako u ovim vremenima.

Mislim da je budućnost u nezavisnim disko-kućama i mi ćemo ovaj kompakt-disk izdati nezavisno, bez suradnje s nekim većim izdavačem.

Vaš hendikep je u tome što je vaše ranije albume izdavao Jugoton, tako da su mlađe generacije uskraćene da, putem nekih reizdanja, dođu do nekih starijih snimaka...

To tada nije bio hendikep, pošto PGP RTB nikad ne bi objavio '81. godine ploču grupe koja se zvala Električni orgazam.

Istina je da nam sad te snimke stoje zarobljene u Croatia Records, ali se nadam da će uskoro i to proći. Evo, ja sam uspio dođi do kompakt-diska "Paket aranžman". Doduše, morao sam ga kupiti u Jugotonu...

Razgovarao: Ivan St. Rizinger (RTV revija, 1992.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.