Rade Šerbedžija: Sin i ja smo raščistili odnos kad je on počeo navijati za Hajduk

PULA FILM FESTIVAL u punom je zamahu, a danas su konferencije imali velikan hrvatske glazbe Arsen Dedić te jedan od najslavnijih glumaca s ovih prostora, Rade Šerbedžija. Arsen je večer prije održao koncert svoje filmske glazbe kojim je iznenadio one koji nisu ni slutili koliki je filmofil. "U mojoj ulici u Šibeniku bilo je kino Sloboda, stalno sam tamo išao i cijeli sam život ostao vezan uz kino. Uvijek sam bio vezan uz film, tako da sam kasnije pisao vlastite pjesme za filmove i pjesme inspirirane filmovima i glumicama poput Rite Hayworth i Marlene Dietrich, ali stvari idu pomalo kraju. Došlo vrijeme da se ide grobu", izjavio je Aresn Dedić na konferenciji za novinare.

Lička obitelj zbog američke mirovine zamijeni preminulu staricu drugom

Nakon njega svoj su film "72 dana" predstavili otac i sin Rade i Danilo Šerbedžija. Crna komedija predstavljena u sklopu Nacionalnog programa debitantski je film Danila Šerbedžije. Prikazuje ličku obitelj kojoj umre baba. Problem je u tome što je obitelj živjela od američke mirovine koju je dotična baba naslijedila od muža, no snalažljivi Ličani uzmu drugu staricu iz doma koja "zamijeni" pokojnicu. Danilo je rekao kako mu je inspiracija za film bila anegdota koju je čuo u mariborskoj vojarni 1989. godine. Tamo mu je jedan crnogorski vojnik rekao kako njegova obitelj ništa ne radi, nego se samo brine da ne umre baba jer živi od njene američke mirovine.

"Sin i ja smo od njegove rane mladosti drugari"

Glavni lik tumači redateljev otac Rade Šerbedžija, a ulogu u filmu je dobila i Lucija Šerbedžija. Uz njih glume i Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Dejan Aćimović i drugi. "Ovo nije prva suradnja između Danila i mene. Dosta smo surađivali na području umjetnosti, tako da smo se već upoznali kao suradnici. Nemamo odnos oca i sina u arhetipskom smislu", izjavio je Rade Šerbedžija na presici. On tvrdi da je s Danilom razriješio svoj odnos još kad mu je sin imao devet ili deset godina, i to zbog nogometa. "Ja sam po inerciji iz djetinjstva navijao za Partizan. I Danilo je po inerciji ispočetka navijao za Partizan, ali je jednom došao doma i rekao: 'Tata, ja ne bih više navijao za Partizan.' Rekao sam mu: 'Sine, nema problema, navijaj za Dinamo, u Zagrebu si rođen, normalno je da navijaš za Dinamo.' On je rekao: 'Ali ne bih ja navijao za Dinamo, nego za Hajduk jer je Šurjak najbolji'", ispričao je slavni glumac i dodao da su on i sin od njegove rane mladosti "drugari".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.