Probali smo fritulu koja (jedna) košta 26 kn. Pogledajte što smo dobili

Foto: Luka Šangulin/Index

OVOG TJEDNA na Adventu u Zagrebu dočekao nas je još jedan strašan zadatak - morali smo isprobati sve slastice i koktele koji se nude na najpopularnijoj adventskoj lokaciji, Fuliranju.

Da, jasno nam je, veoma herojski.

Zbog pozamašne količine raznih vrsta alkohola i gomile šećera, ovo je bilo prvo testiranje tijekom kojeg su bolje šanse imali oni koji su na red stigli kasnije, kada smo, iz razumljivih razloga, u presudama postajali sve blaži i blaži.

No, naravno, profesionalni kakvi jesmo, ostali smo objektivni do zadnjeg trenutka.

Ovo je naš strašni sud.

Biomania

Hard on Pralines (38 kn) / Vanilla Vice Pie (48 kn) / Gin Tea (35 kn)

Ivana:

Biomania mi je još jednom dokazala da vege ne mora nužno značiti i bezukusno kao što sam potpuno predrasudno smatrala dosad. Praline od veganske čokolade s maslacem od kikirikija i datuljama su raj za nepce svakog obožavatelja kikirikija, a paket od četiri komada zgodan je i kao, primjerice, božićni poklon. 

Vanilla Vice Pie je fantazija za sve one koji vole voće u desertu, a zanimljivo je da se na dnu krije i cikla koja svemu daje krvavocrvenu boju, ali i neobičan okus. Crumble koji se nalazi u sredini je čudo!

Sve smo to zalili njihovim čajem s domaćim ginom koji dolazi iz Zadra. Osvježavajuće i vrlo dobro za one dane kada ste prehlađeni i primorani tankati se čajem. Ovo je svakako puno zabavnija verzija čaja.

Hrvoje: Biomania se nametnula kao nezaobilazno mjesto što se ponude na Fuliranju tiče. No, sve do ovog posjeta imali smo prilike isprobati samo njihova slana jela. Sad je došao red na slastice.

Svoje smo prežderavanje slatkim započeli njihovim pralinama koje, da budem iskren, isprva nisam ni pripisao Biomaniji jer djelovale su mi kao klasične i ukusne praline pa me pomalo iznenadilo da se radi o veganskom specijalitetu. To je ujedno i najveća pohvala svakom veganskom jelu u koja se često upuštamo s dozom predrasuda.

No, pravo je iznenađenje došlo kada su nam poslužili Vanilla Vice Pie u kojem se isticalo nešto što isprva nisam mogao prepoznati. Moja je pretpostavka bila da se radi o nekom šumskom voću, ali na kraju sam doznao da je riječ o cikli koju definitivno nisam očekivao u bilo čemu slatkom. Ne znam koliko se često cikla koristi u slasticama, ali nemam ništa protiv. Zanimljivo, neočekivano i ono najbitnije - ukusno.

Gin ćete ove godine pronaći u bezbroj varijanti na Fuliranju. Njihov čaj s ginom već smo ranije isprobali, ali u ponovnom kušanju samo je potvrdio naše pozitivne ocjene iz prvog kruga.

Fermaj Tovara

Istarski Panetone (čitavi 80 kn, četvrtina 20 kn) / Kroštule (20 kn)

Ivana:

Fermaj Tovara se i kada je o desertima riječ drži stava da je tradicionalno najbolje. Kod njih možete kupiti kroštule i Panetone iz jedne istarske slastičarne koja svoje proizvode radi sa sasvim domaćim sastojcima. Klasika koja vas neće razočarati.

Hrvoje:

Panetone i kroštule vrlo bi lako mogle ostati u sjeni nekih daleko egzotičnijih slatkih specijaliteta, ali moram priznati da su mi s malim odmakom u sjećanju ostali puno dulje od nekih "zanimljivijih" stvari koje smo probali. To se prvenstveno odnosi na Panetone koji me oduševio svojom jednostavnošću, a u isto vrijeme i savršeno odmjerenom kombinacijom sastojaka. Ničega nema ni previše ni premalo, a odlično je i kao poklon. U slučaju da nekoga želite iznenaditi nekim specijalitetom s Fuliranja. 

El Toro

Sticky Toffee Puding (30 kn)

Ivana:

Sticky Toffee smo već jednom probali tijekom naših ranijih pohoda Fuliranjem, bio mi je ukusan tad, a taj dojam se zadržao i dalje. Biskvit preliven umakom od jagode i šljive (možete birati umak) te posut crumbleom od čokolade i listića badema, a sve se to topi u umaku od vanilije. Dakle, recite vi meni - kako je moguće da to uopće bude loše?

Hrvoje:

Moram priznati da me Sticky Toffee nije vizualno impresionirao i očekivao sam da će se to na ovaj ili onaj način odraziti i na okus, ali bio sam u krivu. Iako tako ne izgleda, radi se o iznenađujućem broju sastojaka koje je ekipa iz El Tora uspjela potrpati u ovaj naoko običan desert. Sve se savršeno stopilo u slatku, ali ne preslatku cjelinu, a ako bih imao jednu zamjerku, to bi bila ona da mi se čini da mi jedna porcija ne bi bila dovoljna.

Fat Cat

Profiterole (21 kn)

Ivana: 

Princess krafne punjene čokoladom i prelivene s dvije vrste čokolade. Jako, jako, jako slatko, meni možda i preslatko, no to je zato što sam osoba koja bi uvijek odabrala slano pored slatkog. Čokoljupcima će ovo biti fantazija. Moram priznati da su mi profiteroli iz Fat Cata bili najslabiji desert koji sam probala, no to ne znači da su loši, već je konkurencija što se slatkiša tiče na Fuliranju ove godine jača nego ikad.

Hrvoje:

Princess krafne nisu desert u kojem pretjerano uživam pa tako nisam bio ni pretjerano oduševljen profiterolima iz Fat Cata. No, moja zamjerka se u prvom redu odnosi na sam okus čokolada koji mi jednostavno nije "sjeo". Naravno, sve je to stvar ukusa i ono što se meni nije dopalo nekome će se vjerojatno svidjeti, ali u moru slastica koje smo isprobali ova je bila "samo" dobra.

Lumperaj

Šnenokle (30 kn)

Ivana:

Kućica Lumperaj nudi šnenokle, odnosno (a ne bih ja bila ja da to ne naglasim) paradižet. Klasično jelo svima poznato i nema tu neke pretjerane filozofije. Žličnjaci od bjelanjaka uz Petit kekse vratit će vas u djetinjstvo, a posipi poput šljokica ili kokosa svemu daju nešto moderniji zaokret. Ukusno.

Hrvoje:

Još jedna stvar koja mi se nikada neće naći na listi najdražih svakako su šnenokle. Ipak, ekipa iz Lumperaja uspjela je u nemogućem i napravili su šnenokle koje su me ugodno iznenadile i možda me čak i natjerale da ozbiljno razmislim o tome je li problem u šnenoklama ili činjenici da možda nikada nisam naišao na dobre šnenokle. Bilo kako bilo, izuzetno ukusno, pjenasto i ne preslatko.

Pastel de TasteAtlas

Brioche con fior di latte (30 kn) / Pastel de Nata (15 kn)

Ivana:

Apsolutna zvijezda ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu je brioche s talijanskim gelatom, a mi smo ovog puta probali verziju s fior di latte gelatom. Nema se tu što dodati, potpuno je jasno zašto se na kućici TasteAtlasa čeka u redu i po sat vremena da bi se okusila ova slastica. Isprobajte ovo dok traje Fuliranje, požalit ćete ako to ne učinite. Sve preporuke.

Uz Brioche con Gelato, na ovoj kućici može se pronaći i tradicionalni portugalski desert Pastel de Nata, lisnato tijesto s kremom koje možete posuti šećerom u prahu ili cimetom (ili oboje). Preukusna slastica, veoma zgodna za grickanje dok šetate Adventom i nije preslatka, za sve one koji ne vole strašno puno šećera i slatkog općenito. 

Hrvoje:

Brioche con Gelato smo već nekoliko puta isprobali i u svim varijantama nas je oduševio. Međutim, ovo mi je prvi put da sam isprobao Pastel de Nata i reći ću samo jedno - fenomenalan je. Štoviše, čak mi je i draži nego Brioche jer sam ogroman ljubitelj lisnatog tijesta u svim varijantama, a ovo, punjeno ukusnom kremom, definitivno je jedna od najdražih slastica koje sam na ovogodišnjem Fuliranju isprobao. Dovoljno je reći da ću se jednom, kada mi se posreći i kada se dugi redovi pred kućicom napokon skrate, vratiti i uzeti još porciju... Ili dvije.

Nonina tajna

Knedle (30 kn) / Fritule iz teće (20 kn)

Ivana:

Nonina tajna je skriveni dragulj Fuliranja. Kad kažem skriveni dragulj, mislim na dvije stvari - pomalo izdvojenu poziciju od ostalih kućica te potpuno nepravedno zanemarivanje naspram nekih razvikanijih kućica. Ovo je kućica kraj koje ćete proći i učinit će vam se kao da tu možda nema ničega posebnog jer se ne ističe dizajnom i ostalim "blještavilom", no uvjeravam vas - ovdje se kriju neka od najukusnijih jela na Fuliranju. Nedavno su nam to dokazali svojom kobasicom s mediteranskim začinima, a sad i desertima - knedlom od krumpirovog tijesta punjenom šumskim voćem i jagodama te možda najukusnijim fritulama s čokoladom koje sam jela ove godine na Adventu.

Zaista mi je žao što nisam više hvalila ovu kućicu tijekom naših prethodnih testiranja te vam ne mogu dovoljno naglasiti koliko morate otići probati bilo što što se nudi na Noninoj tajni.

Hrvoje:

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko su me knedle iz Nonine tajne oduševile. Nema tu previše filozofije, njihove knedle jednostavno su savršene. Iako smo se u ovoj fazi već pomalo zasitili slatkog, ovaj nas je desert ostavio bez riječi. Kada su nam predstavili knedle od krumpirovog tijesta punjene šumskim voćem, priznat ću da sam bio prilično neimpresioniran jer sam se nadao da ćemo ovog puta isprobati nešto novo i zanimljivo. Međutim, pokazalo se da je ono poznato ujedno i ono najbolje. Ako vas put dovede do Fuliranja, Nonina tajna mora biti jedna od obaveznih stanica.

Tim više jer su nas nakon toga ponovno oduševili nečime što smatramo uobičajenim, a radi se o fritulama. I ponovno - savršene. Ni premasne ni presuhe, ni premalo ni previše čokolade. Pun pogodak.

Opat - vrata Kornata

Palačinke Dupin iz krušne peći (35 kn)

Ivana:

Ovo je još jedan desert koji smo već probali ranije te nas je oduševio i rado smo ga kušali opet. Palačinke iz krušne peći punjene orasima i medom od kadulje te uronjene u bogatu kremu od vanilije nisu nešto što ćete moći probati na mnogo mjesta pa zato iskoristite priliku dok možete. Jako, jako, jakoooo ukusno.

Hrvoje:

O ovim smo se palačinkama prošli puta raspisali, a ako se ne varam, nazvao sam ih jednim od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg Fuliranja. U slučaju da to prošli put nisam napisao, reći ću - ovo je jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg Fuliranja. Obavezno isprobati.

A most unusual Bazaar by Botanica

Tart s malinom i ružama (32 kn) / Punč (25 kn)

Ivana:

A sad moj osobni favorit i zvijezda ovog testiranja. Žao mi je što ovog puta nemamo video u recenziji da možete čuti koliko sam puta zazvala Boga dok sam jela tart od maline s perzijskim ružicama, bučinim sjemenkama i slanom karamelom uz sladoled od vanilije genijalne slastičarke Ivane Čuljak. Apsolutno savršeno, što izgledom, što okusom. Ovako bi svaki desert na svijetu trebao izgledati, ako mene pitate. Wow!

Na ovoj kućici smo probali i njihov zimski punč koji je odličan.

Hrvoje:

Nisam oduševljen kao Ivana, ali bez daljnjeg, radi se o jednoj od posebnijih slastica koje smo isprobali. Definitivno je riječ o nečemu što se izdvaja u ponudi, ali ne radi se samo o desertu koji je drukčiji od drugih već i o desertu koji mi se okusom urezao u pamćenje i smatram ga jednim od boljih koje smo imali prilike kušati. 

Vodnjanka

Torta od badema (25 kn) / Čokoladna torta s maslinovim uljem (25 kn)

Ivana: 

Istarska kućica Vodnjanka nudi nešto jednostavnije deserte od ostalih, ponudom su slični kućici Fermaj Tovara. Kod njih možete probati tortu od mendula (badema) te čokoladnu tortu s maslinovim uljem koja je, pretpostavljam zbog ulja, pomalo neobičnog okusa. Ako tražite neku šećernu bombu - ovo vam se neće dopasti, ali ako tražite nešto tradicionalno i klasično dobro - svakako probajte!

Hrvoje:

Drukčije nije nužno bolje, a to se odnosi i na ove dvije torte. Neću biti pregrub ako kažem da ovo nije bila moja "šalica čaja". Moj je problem u tome što u desertu jednostavno ne želim osjetiti sastojke koji, prema mom mišljenju, tamo ne pripadaju. Možda mi nedostaje gastro-avanturističkog duha, ali tako je. Napisavši to, ne mislim da se radi o lošem desertu. Daleko od toga. Ovo je u prvom redu savršen izbor za avanturiste koji su se nakon godina bauljanja Adventom zaželjeli nečeg novog i zanimljivog. Vjerujem da bi ovo mogla biti prava stvar za njih. 

The Garden Bar&Kitchen

Međimurska gibanica (35 kn)

Ivana:

Međimurska gibanica je jedna od mojih omiljenih slastica pa sam pri kušanju ovoga zaista teško ostajala objektivna. Gibanica je savršenstvo, umak od vanilije i "pijanih" grožđica joj daje neobičan okus i još vlažniju teksturu, a porcija je pozamašna. Preporuke.

Hrvoje:

S gibanicom ne možete pogriješiti, ta prepoznatljiva mješavina sastojka specifična je i ako ste, poput mene, obožavatelj, The Garden Bar & Kitchen će vas oduševiti. Jedna manja zamjerka je to da nisam siguran je li trebala biti hladna ili ne. Moja je pretpostavka da bi bila potpuno savršena da je bila nešto toplija.

Le Kolač

Gingerbread fritula (26 kn) / Apple Pie koktel (25 kn)

Ivana:

Zadnji desert dana bila je Gingerbread fritula iz Le Kolača koja mi je bila ukusna i nakon svega ovoga što sam pojela prije. Neobično, ukusno, ne preslatko - svidjelo mi se.

Hrvoje:

Ako ste u potrazi za malom, jednostavnom, a u isto vrijeme i zanimljivom slatkom bombom, Gingerbread fritula je prava stvar za vas. U ovoj mi je fazi već bilo pomalo teško odrediti koliko mi se nešto sviđa, ali ekipa iz Le Kolača ugodno me iznenadila. Tim više jer ne očekujem neke pretjerane revolucije na polju fritula. No, ova je posebna i definitivno nešto čemu ću se vratiti kako bih mogao donijeti konačan sud.

Molecular bar by Mangosta

London Hot Gin (38 kn) / Gin Punch (28 kn) / Irish Smuggler (38 kn)

Ivana:

Molecular bar by Mangosta ove godine nudi pravi show na Fuliranju suhim ledom koji serviraju uz sve svoje koktele. Mi smo probali tri vrste i svi su mi bili super, a najviše mi se svidio London Hot Gin koji inače nazivaju najzdravijim koktelom na Fuliranju. Naravno, čim su mi to rekli, odmah sam zaključila da mi je taj koktel olakšao prisutnu bol u grlu pa, eto, možda vam olakša i neke boli. :). Suhi led u koktelu je nešto što će vas ostaviti bez riječi, a sigurno ćete se hvatati i mobitela.

Hrvoje:

Ako ste u potrazi za vizualno impresivnim koktelom koji ćete podijeliti na Storyju, Molecular bar je sve ono što trebate. E sad, da se radi samo o prezentaciji, bili bismo i više nego zadovoljni, ali ne radi se samo o tome. Njihovih kokteli su, barem što se mene tiče, apsolutni pobjednici Fuliranja što se i okusa tiče. Jednostavno nemam zamjerke. Izvrsno u svakom pogledu.

Soi fusion bar

5Spice (35 kn)

Ivana: 

Ovo je najneobičnije piće koje sam probala na Fuliranju. Ako ste ranije pratili naša testiranja, onda vjerojatno znate da sam često naglašavala da nisam fan azijske kuhinje pa je i ovo bilo nešto na što se nisam uspjela naviknuti, no to ne znači da je lošeg okusa. Dapače. Gin, cimet, ružičasti papar, klinčić i zvjezdasti anis te piment dobit ćete u veoma fora pakiranju u obliku limenke.

Hrvoje:

Reći ću samo ovo - posebno je. I ne govorim samo o limenci u kojoj piće dolazi već i o okusu koji je, zahvaljujući kombinaciji raznoraznih začina, učinio ovaj gin jednim od najčudnijih pića koje smo isprobali. No, upozoravam vas da se pripremite na nešto novo pa ako ste avanturistički raspoloženi, svakako posjetite Soi Fusion Bar.

Black Pepper

Zloćko (29 kn) / For je naša Jamajka (29 kn)

Ivana:

Možda najukusniji kokteli koje smo probali. Posebno mi se svidio Zloćko, no dok pijete - pripazite na papričice koje plivaju unutra. Mogli biste se neugodno iznenaditi ako slučajno zagrizete neku (ne pitajte kako znam).

Hrvoje:

Ne volim rum pa me jamajkanska kombinacija i nije posebno oduševila, ali to nije problem ovog koktela, već mojeg stava prema rumu. To naglašavam upravo zato što je Zloćo fenomenalan pa ne sumnjam da isto vrijedi i za koktel s rumom. Uglavnom, snažno, ukusno i savršeno ljuto.

GINgle Bells

Kuhani gin (27 kn)

Ivana:

Kuhani gin, mnoštvo začina i klasično dobar okus. Ako ste ginopija, nemojte tražiti dalje od kućice Gingle Bells.

Hrvoje:

Kuhani gin iz Gingle Bellsa već smo isprobali u nekoliko kombinacija začina, a ovog smo se puta zadržali samo na jednoj. Ono što nam je pošlo za rukom je potvrditi ono što smo već znali - ovo je fenomenalno.

*Iako su naši novinari zaista iznijeli svoje mišljenje, naglašavamo i da je Index poslovno povezan s TasteAtlasom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.