Pripreme za Pulu pri kraju: Filmska poslastica i ove godine "po špagi"

FESTIVAL igranog filma u Puli, najstariji i najposjećeniji filmski festival u Hrvatskoj, a prema uglednom britanskom Guardianu i "jedan od tri najspektakularnija festivala na otvorenom u Europi" priprema svoje 56. izdanje. Od 18. do 25. srpnja Pulom će prodefilirati projekcije hrvatskih i najboljih svjetskih filmova, a tradicionalno će biti prikazivani na slikovitom Kaštelu, modernom Kinu Valli te jednoj jedinoj, veličanstvenoj, pulskoj Areni.

Festival igranog filma u Puli već je duže od pet desetljeća zaštitni znak hrvatske festivalske ponude u regiji i svijetu, tradicionalno mjesto okupljanja hrvatskih filmaša i kojeg posjećuju i najveća imena filmske umjetnosti u svijetu. Kroz godine postojanja ovaj ugledni festival posjetile su i svjetske face poput Johna Malkovicha, Christophera Leea, Jeremyja Ironsa, Jiříja Menzela, te mnogih drugih.

Metastaze, Kenjac, U zemlji čudesa, Zagrebačke priče...

Iako ovaj festival dopunjuju i zaokružuju mnogi popratni programi zabavnog i filmskog karaktera, poput Programa za djecu Pulica,  Pulske filmske tvornice, Videodroma i mnogih drugih, u središtu pažnje ipak su pravi, dugometražni filmovi, zbog kojih ovaj prestižni festival i postoji.

Tako u nacionalnom programu 56. izdanja očekujemo Metastaze Branka Schmidta, U zemlji čudesa Dejana Šorka, Crnce Zvonimira Jurića i Gorana Devića, ali i Kenjac Antonija Nuića, dugometražni omnibus grupe redatelja Zagrebačke priče, Vjerujem u anđele Nikše Sviličića i Čovjek ispod stola Nevena Hitreca.

Zagrebačke priče iznjedrile kandidata za Cannes


Podsjetimo, upravo su "Zagrebačke priče" iznjedrile i nakon dugih trideset godina prvog hrvatskog redatelja u službenoj konkurenciji festivala u Cannesu, Gorana Odvorčića, koji se sa svojom verzijom priče iz zagrebačkog kvarta imena "Ciao mama" izdvojio kao vrijedan pažnje da predstavi hrvatski film na prestižnom festivalu francuske rivijere.

Pula film festival i u međunarodnom programu nudi probrane filmske delicije. Očekuje nas 14 filmova u programu Europolis, a koji će biti otvoren predigrom 5. izdanja programa Europolis-Meridijan.

V.V.
Foto: pulafilmfestival.hr
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.