Pričali smo s inženjerom koji razvija softver u autoindustriji, evo što nam je rekao

Foto: Press

JEDNA od najvećih industrija u svijetu je automobilska, a u posljednjih desetak godina pratimo njen strelovit razvoj.

Područje koje je osobito zanimljivo su digitalne inovacije. Kakvo je iskustvo raditi na velikim digitalnim inovacijama iz jedne male Hrvatske, ispričao nam je Marko Milić, DevOps inženjer iz tvrtke Porsche Digital Croatia.

 „Nakon što se umrežimo, život će postati lakši“

Marko je IT stručnjak zaposlen u podružnici legendarnog njemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea, koji su udružili snage s tvrtkom Infinum, vodećom hrvatskom tvrtkom na području dizajna i razvoja softvera.

Pitali smo ga koje su najveće prednosti digitalizacije u automobilskoj industriji iz njegove točke gledišta: "Za sad su svi sudionici u prometu izolirani i odlučuju o svojim postupcima na osnovu podataka koje dobivaju iz vanjskog svijeta, ali ne mogu znati što se događa npr. 100 metara ispred ili iza sljedećeg raskrižja. Zamislimo svijet gdje sjednemo u auto i znamo sve informacije o prometu i uvjetima do odredišta", objašnjava naš sugovornik.

„Nema iznenađenja, nema tolikih gužvi, promet se distribuira ovisno o opterećenju infrastrukture. Ukratko, nakon što se umrežimo, život će postati lakši. Bitno je napomenuti da je velik dio ovog zadatka i na infrastrukturi (prometnicama) koje će se isto trebati opremiti senzorima i umrežiti“, naglašava Marko.

Foto: Press

Streamzilla - projekt kojim Porsche prolazi digitalnu transformaciju

Kako nam priča Marko, budućnost automobila usko je vezana uz razmjenu velikih količina podataka. Tako se u PD Croatia trenutno radi na projektu Streamzilla, koji se temelji upravo na prikupljanju velikog broja podataka iz mnogih izvora u jednu platformu za prijenos podataka. Projekt je osmišljen kako bi se minimizirali troškovi podrške, spriječili gubici podataka i kako bi svi timovi u Porscheu mogli raditi na optimalnoj platformi za prijenos podataka. 

S obzirom na to da Porsche Digital Croatia radi na projektima koji imaju veliki utjecaj na ljudske živote, zapošljavaju stručnjake koji u multidisciplinarnim timovima rade na istraživanju novih poslovnih modela te razvijanju široke palete novih i optimizaciju postojećih proizvoda.

Stoga ističu kako je ovakva platforma važna za rad cijele tvrtke te kako će korištenjem Streamzille fokus moći biti na stvaranju vrhunskih aplikacija za poboljšanje usluga u automobilu, poboljšanje navigacije u stvarnom vremenu i općenito unaprjeđenje korisničkog iskustva.

Foto: Press

Kako Streamzilla pomaže u radu?

Marko nam je pojasnio kako će razvojem Streamzille developeri iz različitih tehnoloških timova moći koristiti i Kafka open source rješenje, koje im omogućava da konzumiraju podatke i grade aplikacije a da ne moraju komunicirati direktno sa servisom koji je podatke generirao. "Najbitnija razlika u odnosu na tradicionalnu obradu podataka je što se analiza odvija u stvarnom vremenu na svježim podacima. Ovakav način obrade podataka otvara nove mogućnosti i primjene u svim aspektima poslovanja unutar Porschea", zaključuje Marko te dodaje kako planiraju i proširiti tim te da su u potrazi za stručnjacima. 

Kakve stručnjake Porsche Digital Croatia traži?

Trenutno u Porsche Digital Croatia radi gotovo 50 ljudi, no planiraju proširiti tim i zaposliti stručnjake koji će raditi na dizajnu i razvoju softvera, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju.

Potrebni su im i DevOps stručnjaci poput Marka, pa smo ga zamolili da nam opiše svoju poziciju: "DevOps je skup praksi i metoda koje objedinjuju razvoj (development) i sistemsku podršku (operations) u svrhu rapidnog i kvalitetnog razvoja softvera. DevOps inženjer dio je razvojnog tima odgovoran za infrastrukturu, razvoj i implementaciju rješenja i automatiziranje svega što se automatizirati da. U principu se DevOps može grubo sumirati kao desna ruka developmenta u razvoju softvera i uspješnom deployu na produkciju. Bez skrivene skromnosti - DevOps inženjer je najbitnija osoba u development timu."

Foto: Press

Želite mijenjati svijet mobilnosti? Iskoristite priliku i postanite dio Porsche Digital Croatia tima

Kao veliku prednost rada u PD Croatia Marko ističe zanimljiv spoj Infinuma i Porschea te rad s najnovijim tehnologijama na inovacijama legendarnog proizvođača automobila. "Moguć je i rad od kuće, a svi koji rade u uredu obožavaju ĆČ - ćevape četvrtkom", dodaje Marko.

Želite li iskusiti rad u ovoj brzorastućoj tvrtki na zanimljivim digitalnim proizvodima, s dobrom plaćom i uvjetima rada, ne morate se seliti u inozemstvo, prijavite se na oglas i postanite dio Porscheove uzbudljive tehnološke priče. Sve otvorene pozicije za PD Croatia možete pogledati ovdje i postati osoba koja sudjeluje u kreiranju budućnosti mobilnosti.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Porsche Digital Croatia te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.