Evo zašto se toliko puno Korejaca preziva Kim

Screenshot: YouTube

JUŽNOKOREJSKA izreka kaže da će kamen bačen s jednog vrha u Seulu sigurno pogoditi osobu s prezimenom Kim i Lee.

Svaki peti Južnokoreanaca se preziva Kim, a svaki deseti je Park (uključujući i poznatog pjevača Psya). Kim, Lee i Park su prezimena gotovo polovice stanovnika u Južnoj Koreji. Zbog čega ovaj narod ima tako malo različitih prezimena?

Duga feudalna tradicija Koreje nudi odgovor na ovo pitanje. Prezimena su bila rijetkost sve do dinastije Joeson koja je vladala od 1392. do 1910. godine. Prezimena su dotad bila povlastica aristokrata i plemića. Robovi i izopćenici poput šamana ili prostitutki pa čak ni trgovci, obrtnici i redovnici nisu imali pravo na tu povlasticu.

Kada je lokalna vlastela dobila na važnosti, Wang Geon, vladar dinastije Goryeo pokušao je to ublažiti nuđenjem prezimena svima, kao način razlikovanja vjernih podanika i vladinih dužnosnika. 

Za dobivanje prezimena bilo je potrebno proći "gwageo", civilno ispitivanje koje je bilo nužno i za bilo kakav društveni napredak ili unaprijeđenje. Tako su "elitna" kućanstva dobila prezime, a postalo je uobičajeno i da uspješni trgovci uzmu prezime. Oni su doslovno mogli i fizički kupiti elitno porijeklo tako da kupe knjigu s obiteljskim stablom neke bankrotirane obitelji iz višeg sloja i nastave koristiti njihovo prezime.

Do kraja 18. stoljeća ta se praksa nemilo iskorištavala, mnoge obitelji su, kada loza dođe do kraja, upisivale daljnje rođake u te knjige. Oni bi im plaćali da budu upisani i tako steknu plemenito prezime.

Prezimena Kim i Lee su bila česta među aristokracijom pa su bila poželjna među lokalnim vlastelama i kasnije među običnim ljudima. Praksu kratkih prezimena su preuzeli još u sedmom stoljeću od Kineza koji prezimena stvaraju od samo jednog znaka.

Za razlikovanje ljudi s istim prezimenima koriste dodatak koji se zove "bogwan" i on označava mjesto gdje je začet neki klan s tim prezimenom. Tako postoje, naprimjer, Gimhae Kim ili Gyeongju Kim klanovi.

Zbog sličnih prezimena, teško je bilo znati tko je u rodu prilikom sklapanja brakova pa je jedan vladar kasnije dinastije Joeson zabranio ženidbu unutar istog "bogwana". 1894. godine u ovoj zemlji je ukinut klasni sustav i svi su pučani mogli usvojiti prezime, oni siromašni su uglavnom uzimali prezimena svojih "gospodara", a ostali su uzimali najčešća prezimena poput Kim, Lee ili Park.

Danas se u Južnoj Koreji više ne gleda porijeklo ili klan, no mnogi useljenici najčešće biraju upravo ta tri prezimena kada uzimaju korejsko državljanstvo, piše The Economist.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.