Povjesničar s Harvarda tvrdi da je ovo bila najgora godina u ljudskoj povijesti

Screenshot: Youtube

UGLEDNI povjesničar Michael McCormick tvrdi da je najgora godina u povijesti čovječanstva bila 536., piše magazin Science. 

Te je godine misteriozna magla (za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana) prekrila Europu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame. 

"Sunce je bilo bez sjaja, cijelu je godinu svijetlilo mutno, poput mjeseca", zabilježio je bizantinski povjesničar iz tog vremena, Procopius. 

Temperatura je u ljeto te godine pala na 1,5 do 2,5 stupnjeva Celzijusa, nakon čega je započelo najhladnije desetljeće zabilježeno u posljednjih 2300 godina. U Kini je tog ljeta padao snijeg, propadali su usjevi i ljudi su umirali od gladi. 

541. istočnim dijelom Rimskog Carstva proširila se kuga koja je izbrisala jednu trećinu njegove populacije i ubrzala njegov pad. 

"536. godina bila je početak najgoreg perioda za čovječanstvo, to je bila najgora godina", tvrdi McCormick, povjesničar i arheolog s Harvarda. 

Te je godine došlo do erupcije vulkana na Islandu nakon koje se pepeo počeo širiti cijelom sjevernom hemisferom, a uslijedile su još dvije erupcije 540. i 547., nakon čega je stigla kuga. 

Europa je nakon toga ušla u period velikog siromaštva i ekonomske propasti koji je trajao sve od 640. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.