Posljednje izdanje Festivala tolerancije u Zagrebu posjetile tri tisuće ljudi

Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

U šest dana posljednjeg zagrebačkog izdanja Festivala tolerancije gotovo tri tisuće ljudi besplatno su u Dokukinu KIC i Muzeju suvremene umjetnosti pogledale 40 recentnih filmova, a iduće izdanje najavljeno je za rujan u Zadru.

17. izdanje festivala koji promiče humanost, solidarnost i dijalog završilo je u nedjelju, nakon niza projekcija i premijera filmova u rasponu od velikih holivudskih produkcija do malih autorskih radova.

"Vođeni idejom zajedništva i jedinstvenog jezika umjetnosti, uistinu smo ponosni što smo publici mogli prikazati važna i inspirativna filmska ostvarenja", rekla je direktorica Festivala tolerancije Nataša Popović.

Istaknula je kako su to filmovi koji se bave važnim temama iz područja ljudskih prava u najširem smislu tih riječi, a većinom teške teme nisu obeshrabrile publiku da traži mjesto više, dok su neki filmovi koje su pratile Tolerance Talk rasprave izazvali veći interes od očekivanog. 

"Zagreb je svoj tradicionalni Festival tolerancije ispratio kao najbolji domaćin. Na festivalu je prevladalo dostojanstvo te je poslana jasna poruka o imperativu uspostavljanja mira i stavljanja ljudskih sloboda u fokus svakog društva", ocijenila je. 

Treća era

Popović je dodala: "Mladi su nas volonteri inspirirali svojim stavovima prema poslu, koji ne bismo smjeli odrađivati samo radi novca i radnih obveza nego i kroz posao naći način da pozitivno utječemo na društvo i pomažemo jedni drugima."

Iz organizacije najavljuju početak treće ere Festivala tolerancije u Zadru u rujnu. "Postavljeni su temelji sa suorganizatorima Kino Zonom iz Zadra i započele su pripreme‟, rekla je Popović.

Na programu su bila i dva premijerno prikazana filma koji su tijekom Festivala postali kandidati za Oscara, 20 dana u Mariupolju Mstyslava Chernova i Savršeni dani Wima Wendersa, koji ima ukupno 29 nominacija na svjetskim festivalima, ali i nagradu iz Cannesa. 

Prikazani su i kratkometražni film I ja plešem, nagrađen na Berlinaleu, Slučaj Goldman Cédrica Kahna, nominiran za nagradu César, kratkometražni dokumentarac Stranac na vratima, nominiran za nagradu Oscar, te brojni drugi.

U jutarnjem programu u MSU najmlađa publika mogla je pogledati filmove na niz društveno relevantnih tema, a u okviru edukacijskog programa sudjelovalo je više od 20 zagrebačkih škola. 

Veliki interes publike izazvale su i tri Tolerance Talk rasprave, dok je na Cvjetnom trgu bila postavljena izložba Tu smo Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.