Pomoću balona s helijem namjerava preletjeti La Manche

NEUSTRAŠIVI Jonathan Trappe priprema se za let balonima ispunjenima helijem kojim namjerava srušiti svjetski rekord u izdržljivosti. Da prijeđe udaljenost od 35 kilometara na visini od 2,1 kilometra preko Engleskog kanala morat će letjeti neprestano tijekom dana i noći, a ako to uspije, postat će prvi ikada koji je takvo nešto napravio.

Trappe se tijekom prošlog vikenda pripremao za svoj let plutajući zrakom pomoću balona gotovo 14 sati u komadu, u Sjevernoj Karolini iznad svoga doma. Uspio je postići traženu visinu od 2,1 kilometra pa je već i tim probnim letom postao prvi koji je privezan za balone u zraku bio i tijekom dana i noći.

Jonathan će na letu preko La Manchea, koji planira izvesti u lipnju, sjediti u posebnom sjedalu konopima privezanom za gomilu balona s helijem. Kada dođe vrijeme za prizemljivanje, avanturist će morati nožem probušiti balone najbliže sebi kako bi mogao sletjeti.

"Svaki put kada probušim balon, čuje se prasak i cijela konstrukcija pomalo zadrhti. Iako je takva metoda silaska prilično elementarna, definitivno je učinkovita", kaže 37-godišnji pustolov.

"Na pokusnom letu sam odlučio da ću, kada utvrdim kako su zadovoljeni svi sigurnosni i tehnički uvjeti, nastaviti s letenjem sve dok ne postanem prvi čovjek koji je izveo let tijekom dana i noći pomoću grozda balona s helijem. Nakon što poletim, dižem se brzinom od otprilike 159 metara po minuti", kaže Jonathan. Na visini od 2 kilometra temperatura je ispod nule, a Jonathan će morati disati i dodatni kisik, kao i planinari na velikim visinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.