Pogledajte Forbesovu top listu najboljih božićnih filmova svih vremena



AMERIČKI Forbes je učinio ono u čemu je inače stručnjak, složio je još jednu listu, ovaj put za najbolje božićne filmove svih vremena. U glasovitom časopisu su naglasili da se radi o listi filmova svih žanrova, od akcijskih do komedija, a zajedničko im je to što su božićni. Pa krenimo...

Na broju 10 se smjestio jedan klasik, kako književni tako i filmski. Adaptacija knjige Charlesa Dickensa "Božićna pjesma" u film iz 1951. je nešto bez čega ne biste trebali provoditi niti jedan Božić.


Još jedan klasik je na ovoj listi. Na broju devet je "Čudo u 34. ulici", ali ne ona nova verzija u boji, nego original iz 1947. godine. Verzija u boji je došla i prošla, film star preko 60 godina nam ostaje u pamćenju.


Neočekivan na broju osam, ali sjećamo ih se svi. "Gremlina" smo se obožavali bojati, jer su u isto vrijeme bili tako slatki a opet tako zastrašujući. Idealni za razbuđivanje dječje mašte.


Vrijeme je za komediju, a na broju sedam film "Vilenjak" obiluje smijehom. Sve što trebate znati je da u filmu odrastao čovjek, obučen u vilenjaka šapatom govori sumornom Djedu Božićnjaku iz trgovačkog centra: "Sjediš na tronu laži". Ako ga niste gledali - sad je vrijeme.


Broj šest donosi još jedan klasik. "Biskupova žena" je pomalo zaboravljen, a jedan od najboljih božićnih filmova. Taj film sadržava sve divno, zabavno i magično oko ovog blagdana. Scena božićnog ukrašavanja do dan danas ostaje jedan od najboljih scena u bilo kojem božićnom filmu.

Polovica liste je ipak komedija koja je postala klasik ubrzo nakon što je prikazana. Na broju pet je "Božićna priča", koja govori dovoljno sama za sebe.

Broj četiri je komedija koja je božićni film i pomalo film za odrasle, više nego obiteljski film. Drugi film Stevena Spielberga na ovoj listi i jedna od najboljih božićnih komedija, film "1941".

Da nije zaboravljen animirani film, pokazuje broj tri liste najboljih božićnih filmova. "Predbožićna noćna mora" je ultimativno animirano ostvarenje, briljantno vizualno i glazbeno realizirano, a priča je fenomenalna.

Pretposljednji odabir uredništva Forbesa, film koji drži visoko drugo mjesto je film "Brazil". Ovaj film je genijalan na svakom nivou, divan je kao netipična božićna priča o moći imaginacije dok se glavni junak bori protiv ugnjetavanja i beznađa.

Napokon na vrhu. Kao da nije ni mogao biti niti jedan drugi film. "Umri muški". Zašto? "Umri muški" ima sve što jedan božićni film treba imati. Odlična mješavina negativca tipa Grinča koji je ukrao Božić, junaka koji se pojavljuje da svekoliko pučanstvo nauči o čudu iz 34. ulice, duhove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji donose prosvjetljenje i promjenu iz "Božićne pjesme", i otkupiteljsku borbu za obitelj između osobne evolucije i borbe dobra i zla. Sve je to umotano u veliku, sjajnu kutiju od eksplozija i metaka. Postoji Božić, i postoji Božić u kojem udarate teroriste u face i pridobivate ponovno svoju obitelj. Koji je vama draži? Zapravo nije ni bitno, jer u posljednjem filmu glumi Bruce Willis, a Bruce Willis na kraju uvijek pobjeđuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.