Nasmijano i uslužno osoblje pola je doživljaja na svakom krstarenju – ali jeste li se ikad zapitali kolike su im zapravo plaće? Odgovor nije jednoznačan i ovisi o nizu faktora: poziciji na brodu, iskustvu, kompaniji za koju rade te, naravno, napojnicama, piše australski dnevnik Sydney Morning Herald.
Na samom vrhu, očekivano, su kapetani. Njihova se mjesečna primanja mogu popeti i do 18.500 eura. Odmah iza slijede glavni inženjeri, hotelski menadžeri, glavni kuhari, direktori krstarenja i brodski liječnici, s plaćama koje dosežu oko 9250 eura mjesečno.
Za razliku od rukovodećih pozicija, plaće osoblja koje je stalno pred gostima znatno su skromnije.
Konobari, primjerice, mogu računati na između 860 i 2350 eura mjesečno, ovisno o kompaniji. Slične su i plaće kuhinjskog osoblja, koje se uglavnom kreću u istom rasponu.
U ukupnoj zaradi ključnu ulogu imaju napojnice.
Barmeni i batleri često mogu itekako podebljati plaću zahvaljujući velikodušnim putnicima. No radnici "iza kulisa", poput perača posuđa ili osoblja u praonici rublja, u pravilu ostaju bez tog dodatnog prihoda – osim ako kompanija nema sustav ravnomjerne podjele napojnica na razini cijele posade.
Plaće se isplaćuju mjesečno jer većina radnika na brodovima potpisuje kratkoročne ugovore, najčešće na šest ili devet mjeseci. Zanimljivo je da, prema podacima Sydney Morning Heralda, najveće plaće često i ne idu onima koji rade na brodu, nego onima koji vode kompanije.
Izvršni direktori velikih brodarskih kompanija zarađuju višestruko više od prosjeka svojih zaposlenika. Jedan bloger koji prati industriju krstarenja navodi i da se plaće kapetana međusobno znatno razlikuju, ponajprije zbog iskustva. "Novi kapetani često kreću s oko 47.000 eura godišnje", piše.
Putnici pak krstarenja često opisuju kao putovanja s "izvrsnom vrijednošću za novac", a neki otiđu i korak dalje pa tvrde da je život na kruzeru jeftiniji od života na kopnu.