Pitali smo Zagrepčane gdje se u autu nalazi kočnica i sad se malo bojimo na cestu

Video: Index

Gdje se nalazi papučica kočnice u automobilima s ručnim mjenjačem?

Postavili smo to pitanje prolaznicima u Zagrebu i zbunili mnoge s vozačkom dozvolom u džepu. "Apsolutno nemam blagog pojma, ne znam voziti", priznali su nam odmah nevozači, no zato su se vozači itekako trudili prisjetiti radnje koju svakodnevno rade skoro pa po navici, ne razmišljajući.

@index.hr Gdje se nalazi papučica kočnice u automobilima s ručnim mjenjačem? #kviz #promet #kocnica #zagreb #hrvatska #foryou #foryoupage #fyp #viraltiktok ♬ original sound - Index.hr

"Lijevo? Ne, ne, čekaj... Kvačilo, gas... U sredini!" prisjećali su se pred našom kamerom. Biste li vi znali iz prve?

Što kažu u autoškolama?

Kočnice imaju jednu od najvažnijih uloga u automobilu, zaustaviti ga na što sigurniji način. Papučica kočnice djeluje kao poluga i njome pritisnemo glavni kočioni cilindar preko kojega pomoću kočione tekućine koja se nalazi u kočionim crijevima djelujemo na kočione cilindre na svakom kotaču.

Kočnicu pritisnete blago i prema potrebi. Kočite i usporavate auto bez pritiskanja papučice kvačila. Na taj način kočite i motorom. Broj okretaja motora se smanjuje. Možete kočiti sve do minimalnog okretaja motora. Nakon toga morate pritisnuti papučicu kvačila i promijeniti u niži stupanj prijenosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.