Pitali smo hrvatske liječnike zašto doktori pišu užasno ružno, a odgovori bi vas mogli iznenaditi

Foto: Instagram/Giphy

DOGAĐA se često da nalaz ili recept koji dobijete od svog liječnika ne možete pročitati ni vi, ni vaša obitelj i šira rodbina. Liječnici često pišu nečitko, ako ne koriste računalo ili pisaći stroj. Jedno vrijeme je kružila teorija zavjere da liječnici pišu tako da samo liječnik ili farmaceut može pročitati napisano, ali izgleda da je to daleko od istine.

Reader's Digest bavio se ovom temom, a liječnica Ruth Brocato kaže da je liječnički rukopis takav - zbog brzine. S njom su se složili i njezini kolege, a mi smo odlučili provjeriti što kažu naši liječnici - pišu li ružno i zašto?

<br>

Mlada liječnica koja je trenutno na specijalizaciji onkologije u Splitu imala je sve petice i divan rukopis za vrijeme srednje škole i na fakultetu.

"Davno bilo", kaže nam i potvrđuje razlog zašto je rukopis liječnika ružan.

"Rukopis se zbog brzine s godinama jednostavno pokvari. Moram naglasiti da sve rjeđe nalaze i recepte pišemo ručno, pa više nema mjesta našim ružnim rukopisima."

<br>

"Istina, to je zbog brzine. Međutim, mislim da i dalje pišem solidno i da moj rukopis svi mogu pročitati. Moguće je čak da se kolege liječnici nekad jednostavno ne mogu sjetiti točnog latinskog naziva bolesti, pa kraj riječi jednostavno "zašvrljaju", kaže nam liječnica koja je specijalizirala patologiju u KBC-u Zagreb.

"Za moj pojam ne pišem ružno. Većinom zato što tipkam. Ali evo da razbijem taj mit, iako je bilo kome s IQ-om sobne temperature poprilično jasno zašto doktori "ružno" pišu. Zato što ŽURE. Mi jednostavno nemamo vremena ni za što, tako da se i rukopis ogleda u tome. Ako već dođe do toga da doktor RUKOM nešto treba napisati pacijentu, onda znači da se radi ili o povlačenju za rukav sa strane, ili o nekoj strašnoj žurbi. Jednostavno, rukopis nam je manje bitan kad se radi o vaganju između čovjeka i rukopisa. Inače, svi "nalazi", recepti ili slično se štampaju, jer su to sudski dokumenti, sa zaglavljem ustanove u kojoj su pisani, a i kako bi se izbjegle nejasnoće između prosječnih, ne samo ružnih rukopisa", kaže nam specijalizantica abdominalne kirurgije iz Siska.

Zabilježeni su slučajevi kada su pacijenti izgubili živote zbog nečitkog rukopisa liječnika. Prema jednom izvješću iz 2006. godine, godišnje umre više od 7000 ljudi zbog medicinskih pogrešaka uzrokovanih nečitljivim rukopisom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.