Pet načina kako prosječan Hrvat može iskoristiti izbornu srijedu

Foto: Vedran Tolić/Index

Kao što je već svima poznato, Zoran Milanović je za datum parlamentarnih izbora odredio 17. travnja. Usput je najavio i da će se upravo on kandidirati na tim istim izborima, ali taj detalj je manje bitan.

Važno je da je El Presidente izbore postavio u srijedu, što je neuobičajena praksa - izbori svih vrsta puno češće se održavaju nedjeljom. Budući da je HDZ uspješno zabranio ljudima da tim danom rade, ništa ne bi sprječavalo glasače da umjesto bauljanja po šoping-centru odu na birališta nakon mise i tako u blaženstvu Duha Svetoga ostvare svoje demokratsko pravo.

Jok, baš u srijedu. Već su se razvile razne teorije zavjere oko Milanovićevih motiva, ali možda je jednostavno na taj dan imao zakazan obiteljski ručak koji je želio izbjeći. Ili je još jednim neradnim danom odlučio demonstrirati glavne ideološke crte gotovo svih hrvatskih političara.

Kako bilo, nakon što izađemo na birališta, ostaje nam cijeli dan koji treba nekako iskoristiti. Ne očajavajte - postoji puno načina za zabaviti se do objave rezultata. Tako možete:

1. Nažicati šefa da vam spoji cijeli neradni tjedan 

Milanović je, u nadi da će povećati izlaznost, napravio katastrofu za stari hrvatski običaj spajanja vikenda. Taj dio kulturne baštine ovako je puno teže izvediv: srijeda je daleko i od prethodnog i narednog kraja tjedna. 

Ipak, kako biste pokazali da je hrvatski duh nemoguće slomiti, možete iz inata tražiti šefa ili šeficu da vam s tom srijedom spoji oba vikenda. 

Ako se nadređeni počnu buniti zbog vaše lijenosti, objasnite im da samo želite živjeti po hrvatskim demokratskim načelima: izborima u sabor šaljete ljude da ne rade ništa i zajebavaju se na vaš račun pa bi bilo licemjerno da se i vama ne omogući isto. Principe ne treba samo propovijedati nego i živjeti. 

2. Otići autobusom u Bosnu

Na dan svakih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj nastane mali turistički boom: uobičajena je pojava da dolaze autobusi s glasačima iz BiH, a neki na izbore potegnu čak i iz Srbije.

Moguće je da je izborni turizam za susjede forma razbibrige, kao križaljka ili sudoku - ni dragi bog ne razumije kako funkcioniraju izbori u BiH. Zbog toga je istraumatiziranim prekograničnim glasačima spoznaja da će u Hrvatskoj gotovo uvijek pobijediti HDZ jednaka wellness vikendu.

Na dan izbora tako možete napraviti ono što nitko ne očekuje i otići na izlet u Bosnu i Hercegovinu. Ako odete ujutro i vratite se navečer, gužva na granici bit će samo u drugom smjeru, a vi ćete ekspresno doći do odredišta. Put autobusom je dodatni bonus, jer će karte vjerojatno biti gotovo besplatne - znat ćete da su za one koji čekaju u koloni u suprotnom smjeru bile potpuno besplatne, ali bolje išta nego ništa.

Jedino što se može desiti je da naletite na šokirane poglede granične policije i vozača autobusa, ali vizionari su uvijek bili neshvaćeni.

3. Gledati reprize sučeljavanja i prepucavanja

Željka Malnara već dugo nema, pa tako ni legendarne Noćne more. Predizborni sukob Milanovića i Plenkovića vjerojatno će biti nešto najbliže tome što ćemo ikada vidjeti. 

Plameni jazavac, šmrkavac, herojski zec, udbaški nasljednik, komunistički gojenac, nekulturni primitivac, ucviljena šiparica, guslar, sin KOS-ovca, putinofil, udbašenko, iskompleksirani ljubomorni lažljivac… Sve ove izmjene imali smo priliku slušati na relaciji predsjednik-premijer, i to dok nisu bili ni u kakvoj direktnoj konkurenciji.

U izbornoj utrci možemo očekivati još puno više, jer znamo da su obojica sposobna za to. Razgovor ugodni naroda slovinskoga mogao bi evoluirati do neslućenih razmjera, sve dok si čelnici ne počnu psovati članove uže obitelji i na kraju izazovu pravu kafansku tučnjavu. 

Dva hrvatska političara čiji kombinirani ego ima vlastito gravitacijsko polje pružit će nam dane urnebesnog materijala koji će se pregledavati još godinama. Zbog toga, umjesto suhoparnih prijenosa iz sjedišta stranaka, možete satima uživati u birtaškom prepucavanju. U kvartovskoj birtiji se takvi prizori vide samo vikendom kad su svi već ubijeni od alkohola, a u vrhu hrvatske politike svaki dan. Tko bi to propustio?

4. Kandidirati se za predsjednika

Milanović će, ako se misli kandidirati za premijera, morati dati ostavku na mjesto predsjednika. Postavlja se pitanje tko će ga mijenjati, ali prema protokolu bi to trebao biti predsjednik sabora. Situacija je nešto kompliciranija jer je sabor već raspušten, ali je za tu poziciju još uvijek najizgledniji Njonjo.

Hrvatska se u svojoj povijesti nije baš proslavila predsjednicima, ali neki standardi se ipak moraju držati. Možete li zamisliti Njonju kao predsjednika? Pobogu, po karizmi i odlučnosti je i Josipović za njega John Wayne. 

Ipak, Njonjino predsjednikovanje bi značilo da se ne može kandidirati na parlamentarnim izborima, što mu nikako ne bi bilo u interesu. Budući da u hrvatskoj politici uspješno vrši fotosintezu već desetljećima, malo je vjerojatno da ćemo ga se tako lako riješiti.

Kako bilo, neka netko organizira kampanju, žali se Ustavnom sudu, piše europskim institucijama, bilo što. Inače će nam se svi rugati.

5. Otkriti koja stranka će vam najbrže zaposliti nećaka

Osim spajanja vikenda, postoji još jedan način na koji možete baštiniti lijepe hrvatske običaje. Imate malog u familiji kojeg bi bilo dobro ubaciti u državnu firmu, niste se raspitali ranije (a trebali ste) i sad ste u panici? Bez brige, još nije sve izgubljeno.

Svi političari koji drže do sebe vole se pojaviti na biralištima da bi ih ulovili fotografi i snimatelji, a vole i porazgovarati s ljudima jer je svaki glas bitan. Upravo ovdje leži vaša prilika.

Prvo morate saznati na koje biračko mjesto izlaze vaši ciljani političari - taktički rasporedite rodbinu da vam dojave gdje su ostali, kako si ne biste suzili izbor. Ako ste daleko od mikrofona, jednostavno povucite budućeg sabornika za rukav i pitajte ga što može napraviti po tom pitanju.

Važno je odabrati odgovarajući outfit za žicanje kako biste se svidjeli potencijalnom izvoru uhljebljenja: ako ciljate možemovce, stavite hipsterske naočale i bedž u duginim bojama, za HDZ-ovce će vam dobro doći čačkalica u zubima i iskaznica na čelu, ako baš sve propadne i ganjate Domovinski pokret, obucite se u dimnjačara i dignite desn… Možda bolje ne ovo zadnje, ali shvaćate poantu. 

Na kraju, naravno, glasate za one koji vam ponude najbolji omjer vremena čekanja i iznosa u kuverti. Tko kaže da neradni dan ne može biti produktivan?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.