PROVJERILI smo kakve su cijene na zagrebačkom Dolcu i što se zanimljivo nudi na štandovima.
Ovo je starinski grah koji je dva do tri puta krupniji od onog na koji smo navikli, poput trešnjevca ili zelenčeka. Skuhajte ga za na salatu, grah s kobasicom ili kao dodatak drugim zimskim jelima kao što je jota.
Radič super ide uz bijelo meso. Pogledajte kako ga u salatama s piletinom i puretinom kombinira naš poznati chef Mate Janković.
Ispecite ih na žaru, šporetu na drva ili u pećnici.
Ako imate vremena i volje, kupite orahe u ljusci i očistite ih sami. Sigurno će vam trebati za pripremu božićnih kolača poput orahnjače i prhkih kiflica.
Napravite njoke ili pomfrit, batat je stvoren za oboje.
Ispecite je s parmezanom, napravite juhu ili pak sočnu tortu.
Možete ih pripremiti u kremastoj juhi ili s jajima. Pašu i u mesnim umacima, posebno onima s mesom divljači.
Sušene vrganje dodajte u gulaš od crvenog mesa. Prije toga ih namočite u vodi sobne temperature oko sat vremena pa iscijedite rukama kad dodajete u jelo, najbolje na početku kuhanja, taman nakon što propirjate meso.
Našli smo ih, baš kao i trubače i suhe vrganje, samo na jednom štandu i to tek par komada. Skupi su i zato je najbolje da ne eksperimentirate previše već idete na sigurno, a to su šumski rižoto i zagorska juha s vrganjima.
Najbolje da ih poslužite uz malo pršuta, sira i domaće grisine, krekere ili focacciu.
Raštika, malo suhog mesa i ječma, to je kombinacija koja će vas zgrijati i na najhladnije dane.
Ubacite ih u bilo koju salatu. Pašu jer su hrskave, a ako vam malo uvenu, stavite ih u ledenu vodu da se oporave.
Trnina je bobičasto voće nalik divljoj borovnici, ali malo krupnije i više žuko, kao aronija. Raste na grmovima uz šumske puteve, a ova koju smo našli na Dolcu je iz Starigrada Paklenice. Iskoristite je u kolačima umjesto borovnica.
Korijander se može koristiti kao dodatak salatama ili varivima. Često njime možete zamijeniti peršin.
Dodajte ga u kineska jela umjesto mladog luka.
Francuski peršin koristite kao i obični peršin, a timijan u aromatičnim rižotima.
Ova je mješavina super za bilo koju salatu u koju ide zelena salata, a možete je miksati sa cherry rajčicama, pečenom bundevom ili kukuruzom šećercem i grahom.
Crnu rotkvu je najlakše pripremiti tako da je ogulite i naribate. Naribanu rotkvu posolite, prelijte uljem i octom, dobro promiješajte i imate pravu zimsku salatu.
Nevjerojatno dobro paše uz svinjetinu.
Možete je peći ili naribati s mrkvom za hrskavu i osvježavajuću salatu.
Kad ste u strci oko nedjeljnog ručka, samo je narežite na ploške, začinite i to je to.
Dodajte je u marinara umak, ali pazite jer je baš jako ljuta.
Logičan izbor ovdje su ličke pole.
Podsjećaju na kruške, one sitne brašnaste koje dozrijevaju u sedmom mjesecu. Inače, rastu na drvetu i zrele su kad su mekane dovoljno da možete oguliti dlakavu koru. Jedite ih sirove.
Napravite juhu, rižoto ili vegetarijanske popečke.
Zapečene u pećnici sa sirom su top izbor kao prilog svakom mesu.
Kukuruz kokičar je super za sve one koji ne vole raditi kokice u mikrovalnoj. Stavite u dublju tavu malo ulja, dodajte kukuruz (ne puno jer će se višestruko napuhnuti kad se raspukne) i poklopite. Cijelo vrijeme tresite da se donji sloj ne "primi", to jest da ne zagori.
Možete ih raditi u vinu ili smiksati brzinski kolač.
Imamo ozbiljno dobar recept za slatko, ali i slano jelo od buče.
Korabicu ogulite, narežite na kockice i kuhajte kao krumpir u bilo kojem povrtnom varivu.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.