PROVJERILI smo kakve su cijene na zagrebačkom Dolcu i što se zanimljivo nudi na štandovima.
Grah palček 50 kn/kg
Ovo je starinski grah koji je dva do tri puta krupniji od onog na koji smo navikli, poput trešnjevca ili zelenčeka. Skuhajte ga za na salatu, grah s kobasicom ili kao dodatak drugim zimskim jelima kao što je jota.
Radič 15 kn/kg
Radič super ide uz bijelo meso. Pogledajte kako ga u salatama s piletinom i puretinom kombinira naš poznati chef Mate Janković.
Sljemenski kesten 30 kn/kg
Ispecite ih na žaru, šporetu na drva ili u pećnici.
Orah u ljusci 30 kn/kg
Ako imate vremena i volje, kupite orahe u ljusci i očistite ih sami. Sigurno će vam trebati za pripremu božićnih kolača poput orahnjače i prhkih kiflica.
Ljubičasti batat 10 kn/kg
Napravite njoke ili pomfrit, batat je stvoren za oboje.
Mrkva 7 kn/kg
Ispecite je s parmezanom, napravite juhu ili pak sočnu tortu.
Crne trubače, svježe 20 kn/100 g
Možete ih pripremiti u kremastoj juhi ili s jajima. Pašu i u mesnim umacima, posebno onima s mesom divljači.
Sušeni vrganji 60 kn/100 g
Sušene vrganje dodajte u gulaš od crvenog mesa. Prije toga ih namočite u vodi sobne temperature oko sat vremena pa iscijedite rukama kad dodajete u jelo, najbolje na početku kuhanja, taman nakon što propirjate meso.
Vrganji 80 kn/kg
Našli smo ih, baš kao i trubače i suhe vrganje, samo na jednom štandu i to tek par komada. Skupi su i zato je najbolje da ne eksperimentirate previše već idete na sigurno, a to su šumski rižoto i zagorska juha s vrganjima.
Masline 50 kn/kg
Najbolje da ih poslužite uz malo pršuta, sira i domaće grisine, krekere ili focacciu.
Raštika 20 kn/vezica
Raštika, malo suhog mesa i ječma, to je kombinacija koja će vas zgrijati i na najhladnije dane.
Rotkvice 5 kn/vezica
Ubacite ih u bilo koju salatu. Pašu jer su hrskave, a ako vam malo uvenu, stavite ih u ledenu vodu da se oporave.
Trnina 15 kn/mjerica
Trnina je bobičasto voće nalik divljoj borovnici, ali malo krupnije i više žuko, kao aronija. Raste na grmovima uz šumske puteve, a ova koju smo našli na Dolcu je iz Starigrada Paklenice. Iskoristite je u kolačima umjesto borovnica.
Korijander 5 kn/vezica
Korijander se može koristiti kao dodatak salatama ili varivima. Često njime možete zamijeniti peršin.
List mladog češnjaka 5 kn/vezica
Dodajte ga u kineska jela umjesto mladog luka.
Francuski peršin 5 kn/vezica, timijan 5 kn/vezica
Francuski peršin koristite kao i obični peršin, a timijan u aromatičnim rižotima.
Zimski mix salate 10 kn/200 g
Ova je mješavina super za bilo koju salatu u koju ide zelena salata, a možete je miksati sa cherry rajčicama, pečenom bundevom ili kukuruzom šećercem i grahom.
Crna repa (rotkva) 12 kn/kg
Crnu rotkvu je najlakše pripremiti tako da je ogulite i naribate. Naribanu rotkvu posolite, prelijte uljem i octom, dobro promiješajte i imate pravu zimsku salatu.
Hren 50 kn/kg
Nevjerojatno dobro paše uz svinjetinu.
Cikla 10 kn/kg
Možete je peći ili naribati s mrkvom za hrskavu i osvježavajuću salatu.
Kuhana cikla 10 kn/kg
Kad ste u strci oko nedjeljnog ručka, samo je narežite na ploške, začinite i to je to.
Carolina reaper papričica 5 kn/komad
Dodajte je u marinara umak, ali pazite jer je baš jako ljuta.
Lički krumpir 7 kn/kg
Logičan izbor ovdje su ličke pole.
Mušmule 10 kn/mjerica
Podsjećaju na kruške, one sitne brašnaste koje dozrijevaju u sedmom mjesecu. Inače, rastu na drvetu i zrele su kad su mekane dovoljno da možete oguliti dlakavu koru. Jedite ih sirove.
Koprive 5 kn/vezica
Napravite juhu, rižoto ili vegetarijanske popečke.
Prokulice 20 kn/kg
Zapečene u pećnici sa sirom su top izbor kao prilog svakom mesu.
Kukuruz kokičar 8 kn/kg, češnjak 4 kn/glavica ili 3 za 10
Kukuruz kokičar je super za sve one koji ne vole raditi kokice u mikrovalnoj. Stavite u dublju tavu malo ulja, dodajte kukuruz (ne puno jer će se višestruko napuhnuti kad se raspukne) i poklopite. Cijelo vrijeme tresite da se donji sloj ne "primi", to jest da ne zagori.
Kruška 15 kn/kg
Možete ih raditi u vinu ili smiksati brzinski kolač.
Buča 7 kn/kg
Imamo ozbiljno dobar recept za slatko, ali i slano jelo od buče.
Korabica 5 kn/komad
Korabicu ogulite, narežite na kockice i kuhajte kao krumpir u bilo kojem povrtnom varivu.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan. Recepte možete pratiti i na YouTube kanalu Index Recepata. Pretplatite se na kanal kako vam nijedan ne bi promaknuo.