Ovih stvari niste svjesni, a događaju se u ženskom tijelu svakog mjeseca

Foto: Instagram

HORMONI imaju jako važnu ulogu u tijelu svakog čovjeka, oni su "glasnici" između stanica. Neke od njih smatramo ženskima, a to su estrogen i progesteron te su odgovorni za niz promjena u tijelu. Primjerice, za mrlje na koži, loše raspoloženje te ostale pojave koje se događaju za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Menstrualni ciklus je složen proces koji je sačinjen od niza usklađenih aktivnosti koji se u svakodnevnom životu žene manifestiraju na specifičan način, a Bright Side je otkrio koje su to stvari.

1.-5. dana ciklusa : Krv može krenuti teći iz bilo kojeg mjesta na tijelu

Ciklus počinje prvim danom menstruacije, a tijelo proizvodi veću količinu hormona prostaglandina, koji je zaslužan za bolne grčeve. Za vrijeme mjesečnice osim standardnog mogu se javiti i razna druga krvarenja, primjerice iz nosa. Uzrok je povećani krvni tlak, no uglavnom su ove pojave bezopasne.

Na početku ciklusa količina estrogena u krvi je manja, što uzrokuje osjećaj umora i nedostatak energije. Prilikom mokrenja za vrijeme menstruacije možemo primijetiti krvne ugruške, koji su rezultat koagulacije. Tako se tijelo štiti od pretjeranog krvarenja.

Kako se mjesečnica bliži kraju, krv koja se skupljala u maternici oksidira te mijenja boju iz svijetlo crvene nijanse u tamno smeđu.

6.-13. dana ciklusa: Najbolje vrijeme za komunikaciju s ljudima

Razina estrogena raste, žena osjeća porast energije te postaje aktivnija i lakše joj je komunicirati s ljudima. Također se vjeruje da su žene nakon menstruacije empatičnije te mogu osjetiti kako se osjećaju ljudi u njenoj okolini.

Tijekom ovog razdoblja dolazi do otpuštanja zrele jajne stanice iz jajnika te se tijelo priprema za moguće začeće.

14.-15. dana ciklusa: Žena je najljepša u ovom razdoblju

Razina estrogena u ovom dijelu ciklusa je na vrhuncu. Žena postaje ljepša - koža joj je glatka i baršunasta, a u ovoj joj fazi libido dostiže maksimum.

Zbog visoke razine estrogena, poboljšava se takozvana implicitna memorija (kada osoba djeluje na temelju svog prijašnjeg iskustva, a da toga nije svjesna). Kao rezultat toga, mnoge se radnje izvršavaju automatski.

Implicitno pamćenje djeluje i obrnuto - sve što radite tijekom ovulacije ostat će negdje u vašem mozgu, stoga je to pravo vrijeme da usvojite neko novo znanje ili vještinu. Estrogen utječe na hipokampus koji se povećava tijekom mjesečnice, a koji igra važnu ulogu u pamćenju.

16.-28. dan ciklusa: Svi procesi u tijelu se smiruju

Jaje je napustilo folikul, a iz rasprsnute jajne stanice razvija se žuto tijeloi počinju se stvarati velike koncentracije hormona progesterona. Zahvaljujući ovom hormonu usporavaju se svi procesi u tijelu žene, što kod nekih može dovesti do oticanja kože. Također dolazi i do pojave prištića jer koža postaje masnija. Što ste bliži prvom danu ciklusa, to će ovi znakovi biti izraženiji.

Grudi postaju osjetljivije i smanjuje se libido. Razina estrogena polako opada krajem ciklusa što može dovesti do promjena raspoloženja i osjećaja anksioznosti. Teža kontrola emocija je karakteristična za razdoblje prije početka mjesečnice.

Ako ne dođe to začeća, žena dobije mjesečnicu i tako započinje novi ciklus.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.