Restoran Tajer je prije nekoliko godina u srce Zagreba vratio tradicionalnu kuhinju te slovi kao svojevrsni zaštitnik starinskog, međimurskog načina pripreme hrane. Kod njih se sve peče na svinjskoj masti, restani se krumpir riba i prži na luku, nije gnječen ili izrezan na kockice, a u ponudi su brojni proizvodi međimurskih OPG-ova, kao što su patka ili suho meso koje vlasnici restorana sami rade.
O vlasnicima se pritom ne mora puno govoriti jer iza Tajera stoji legendarni "brončani" golman hrvatske nogometne reprezentacije Dražen Ladić te njegova cijela obitelj - bivša supruga Spomenka je zadužena za slatki dio jelovnika, kćer Sandra vodi poslovanje restorana, dok mlađa kći Sara vodi društvene mreže i marketing.
Zanimalo nas je kako zapravo izgleda klasična međimurska uskršnja trpeza, a od njih smo dobili i dva odlična recepta, jedan za slano i jedan za slatko jelo.
Štrukle u slanoj i slatkoj verziji
Naš vodič kroz međimursku kulinarsku tradiciju je Sandra Ladić koja nam je u startu objasnila da se na sjeveru Hrvatske za Uskrs puno veći značaj pridaje doručku nego ručku.
"Ujutro se obavezno jede posvećena hrana, tako da je na stolu sve ono što je stalo u košaricu. To su u pravilu jaja, suho meso, mladi luk, svježi hren, kuhana šunka te, naravno, nešto slatko - zlevanka ili štrukle", govori Sandra.
Štrukle su upravo jedna od glavnih perjanica Tajera. Na jelovniku se mogu pronaći kuhani u slanoj verziji te zapečeni u slatkoj, a iza njih stoji gospođa Spomenka. Svaki od njih ručno priprema, a njena nam kćer govori kako tajna njihova odličnog okusa leži upravo u njenim vrijednim rukama.
"Recept je jednak svim drugima u Međimurju, samo je važno pratiti korake i imati nježne, ali vrijedne ruke", kaže.
Iako se o međimurskoj kuhinji ne priča često, Sandra nam ističe kako ona nije nestala. Ona se, veli, i dalje čuva u brojnim domaćinstvima na sjeveru Hrvatske, samo se ne priprema tako često kao nekad. No, i danas se u domovima brojnih obitelji i dalje mogu pronaći štrukle, zlevanke ili meso iz tiblice.
Svi sastojci i namirnice mogu se pronaći na Wolt platformi
Ako ovog Uskrsa želite unijeti dio Međimurja u vaš dom, iz Tajera su nam ponudili dva odlična recepta za cjelovit i ukusan ručak - teleći odrezak punjen kravljim sirom u umaku od vrganja s popečcima od krumpira, a za desert kukuruznu zlevanku. Kad pročitate recept vidjet ćete kako priprema jela nije komplicirana, a pritom se sastojci za oba jela mogu pronaći na jednom mjestu, točnije na Wolt platformi.
Wolt Hrvatska u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova iz kojih je moguće naručiti sve moguće kategorije proizvoda: od namirnica, opreme za gejming, cvijeća, proizvoda za njegu i ljepotu do elektronike, knjiga, potrepština za kućne ljubimce te brojnih drugih artikala. Osim iz partner trgovina, proizvode je moguće naručiti i iz Wolt Marketa, specijalizirane trgovine s gotovo 7000 različitih proizvoda; od namirnica za svakodnevnu uporabu do specijaliziranih proizvoda za posebnu prehranu (bez laktoze, bez glutena i slično) te egzotičnog voća, poput peruanskih jagoda i marakuje. Wolt Market je prisutan na šest lokacija u tri grada, a to su Zagreb, Rijeka i Split.
U slučaju, pak, da želite uživati u međimurskim delicijama, no nemate vremena za pripremu ručka, spomenuta jela možete naručiti iz Tajera jer se restoran također nalazi na Wolt platformi.
Teleći odrezak punjen kravljim sirom u umaku od vrganja s popečcima od krumpira
SASTOJCI
- 800 g telećeg buta
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 2 g muškatnog oraščića
- sol, papar
POPEČCI OD KRUMPIRA
- 600 g krumpira
- 40 g luka
- 280 g oštrog brašna
- 120 g glatkog brašna
- 80 g krušnih mrvica
- 2 g muškatnog oraščića
- sol, papar, vegeta
UMAK OD VRGANJA
- 320 g vrganja
- 60 g luka
- goveđi temeljac
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol, papar
PRIPREMA
Teleći odrezak istučemo, razrežemo žilice i na sredinu stavimo kravlji sir u koji smo prethodno dodali muškatni oraščić, sol i papar. Preklopimo ga i dobro istučemo rubove. Ispečemo ga na roštilju. Kada je pečen, stavimo punjeni odrezak u umak od vrganja da prokuha.
Za umak od vrganja, na svinjskoj masti popržimo luk narezan na kockice do smeđe boje pa dodamo vrganje i dinstamo. Kada vrganji omekšaju zalijemo ih s goveđim temeljcem i vrhnjem za kuhanje. Začinimo i prokuhamo. Po potrebi zgusnuti s gustinom.
Da bi napravili popečke od krumpira, krumpir skuhamo s korom, ogulimo ga i naribamo. Dodamo jaja, brašno, krušne mrvice, muškatni oraščić, sol, papar i vegetu. Luk narežemo na sitne kockice, popržimo do zlatne boje te ga dodamo u smjesu i sve zajedno izmijesimo. Kada smjesa bude kompaktna, stavimo ju na radnu površinu, posipamo krušnim mrvicama i izvaljamo ju s valjkom na 1 cm debljine. S okruglom modlom napravimo oblik iz tijesta koji zatim uvaljamo u krušne mrvice.
Kukuruzna zlevanka
SASTOJCI
- 1 l jogurta
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 10 g pecilnog praška
- korica limuna
- 250 g kukuruznog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 150 ml kiselog vrhnja (za preljev)
PRIPREMA
Sve sastojke izmiješati i izliti u veliki pleh/protvan te po tome prošarati sa 150 ml kiselog vrhnja.
Staviti u pećnicu na 20 min, 175 °C.
Kada je gotovo, izrezati na 8 kom. Prilikom posluživanja sa strane dodati džem po izboru i žlicu kiselog vrhnja.
Sastojci za oba jela mogu se pronaći na jednom mjestu, na Wolt platformi koja u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova.