Odabrali ste: Ovo je najbolji jugoslavenski dječji film

Screenshot: YouTube

NA INDEXU smo sinoć priredili anketu u kojoj ste glasali za najbolji dječji film ikad snimljen u Jugoslaviji. Ponudili smo vam 15 najpoznatijih dječjih filmova koje smo gledali kao djeca odrastajući u Jugi, a jedan film dobio je čak 4263 vaša glasa. 

To je film Družba Pere Kvržice. Stotinjak glasova manje dobio je film Vlak u snijegu.

Družba Pere Kvržice dječji je jugoslavenski film snimljen 1970. godine prema romanu Mate Lovraka. Režirao ga je Vladimir Tadej. Radnja se događa u jednom selu u predratno doba, a naslovni protagonist, čiji lik tumači pokojni Mladen Vasary, je dječak koji zajedno s prijateljima potajno obnavlja mlin kako bi se tamo preko ljeta mogao igrati. 

Veliki uspjeh debitantskog filma

Družba Pere Kvržice je postigao velik uspjeh, a zahvaljujući tom uspjehu snimljen je i Vlak u snijegu nekoliko godina kasnije.

Film je snimljen u produkciji Croatia filma, a uz Vasaryja su glumili Predrag Vuković (Šilo), Boris Vujović (Milo dijete), Dubravka Dolovčak (Janica), Marina Nemet (Marija), Zoran Havrle (Medo), Berislav Kokot (Divljak), Nikica Halužan (Budala), Boris Dvornik (policajac Jozo), Antun Vrdoljak (učitelj), Antun Nalis (velečasni), Kruno Valentić (šumar), Vera Misita (načelnikova žena).

Za četiri dana navršit će se 52 godine od premijere filma. Bio je to debitantski uradak Vladimira Tadeja. Film na IMDb-ju ima ocjenu 7.7. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.