Obilježili se tradicionalni Ribarski dani u Baškoj, evo što još očekuje posjetitelje

Foto: Press

Završili su Ribarski dani u Baškoj, manifestacija koja je i ove godine zabavila sve posjetitelje svojim raznovrsnim i bogatim programom. No i dalje možete uživati u uzbudljivim događanjima koja su organizirana za ovaj tjedan kao što su filmske projekcije na otvorenom i glazbeni nastupi.

Ribarski dani važan su dio tradicije

Još od davne 1910. godine, manifestacija Ribarski dani važan je dio tradicije i povijesti Baške. Ono što je započelo kao skromno natjecanje među ribarima iz mjesta, sada je dio turističke ponude koja svake godine privlači brojne posjetitelje iz svih krajeva. Ove godine program Ribarskih obilježila su brojna glazbena, edukativna i kulturna događanja koja su ispunila bašćanske ulice, pa su posjetitelji i mještani mogli uživati u veseloj atmosferi kroz čitavo mjesto.

Službeni program Ribarskih dana započeo je kada su, praćeni zvucima miha, u bašćansku valu doplovili loparski Pučki pivači. Dočekani svečanom sopnjom bašćanskih sopaca na rivi, uslijedio je ples mlađe folklorne skupine KD-a Šoto. 

Večer je nastavljena druženjem sopaca, kantura, svirača miha i pivača, uz izmjenjivanje domaćih pjesama i svirke te međusobno upoznavanje tradicije mjesta. Udruga sopaca otoka Krka ove je godine osmislila projekt međuotočne suradnje u razmjeni tradicijske svirke i pjesme, a jedan od suradnika je i loparski KUD San Marino.

Šurlice su zaštitni znak krčke gastronomije

Upoznavanje otočne tradicije ne bi bilo potpuno bez šurlica, zaštitnog znaka krčke gastronomije. Ovaj naizgled jednostavan komadić tijesta, nastao oblikovanjem oko pleteće igle, duboko je urastao u obiteljsku tradiciju svake primorske obitelji. Pod budnim okom gospođe Biserke i Nade iz Društva Sinjali, svi zainteresirani mogli su se okušati u izradi ovog najpoznatijeg bodulskog specijaliteta.

Dokumentarni filmovi Klonomira Seršića, posvećeni Ribarskim danima, te otvaranje izložbe Baška za sva vremena, slikara Slavka Marića, vratili su u prošlost sve posjetitelje i prikazali Bašku kakva je nekada bila.

Organizirana bakljada pružila je nevjerojatan prizor

Večernji program obogatio je defile ribarskih barki, turističkih brodova i brodica, koji je okupio brojne mještane i turiste. Organizirana bakljada obasjala je bašćansku valu, pružajući nevjerojatan prizor za sve okupljene. Potom su, u organizaciji SD Vihor, uslijedila dva tradicionalna natjecanja Ribarskih dana, koja su svoju popularnost potvrdila velikim brojem okupljenih promatrača koji su bodrili svoje favorite.

U potezanju konopa, gdje je sudjelovalo pet ekipa, vrijednu nagradu odnijela je ekipa Smokvice, dok je u hodanju po gredi, gdje je sudjelovalo čak sedam ekipa, pršut otišao u ruke ekipe Đorđetovi sinovi.

Za dobru glazbu i odličnu atmosferu pobrinuo se DJ Leon Barić, koji je s pozornice smještene na brodu Bura puštao brojne domaće i svjetske hitove.

Djeca su naučila tajne ribolova

Subotnji program započeo je Malom školom ribolova u organizaciji RŠD Škrpina. Tijekom dvodnevne radionice, mladi sudionici savladali su osnovne vještine rukovanja ribolovnim priborom. Nakon što su polaznici izradili vlastiti ribolovni pribor, započelo je lovljenje ribe s rive. Uz pomoć iskusnih ribara, djeca su se zabavila i naučila tajne uspješnog ribolova.

U organizaciji JK Vihor održana je i Revija jedrenja otoka Krka, mala regata za klasu optimist. Na regati je sudjelovalo 22 natjecatelja, a najviše nagrada otišlo je u ruke domaćina.

Subota je bila rezervirana za središnji dio manifestacije, koji tradicionalno privlači najviše pažnje i interesa turista i posjetitelja. Povorka ribara, mještana i brojnih posjetitelja, uz pratnju Frula banda, krenula je od Stare rive do Vele plaže, gdje su znatiželjnim promatračima demonstrirali izvlačenje mreže.

Organizirane su edukativne radionice za najmlađe

Kako bi i djeca uživala u programu organizirali su niz edukativnih radionica i zabavnih sadržaja. Kreativna radionica Udruge Rukotvorine Krk oduševila je brojnu djecu koja su uživala u oslikavanju školjki i izradi ribica i brodova od naplavina. Udruga DUBoak predstavila je osnovne čvorove koji se koriste u nautici, a posebice u plovidbi tradicijskim barkama. Kreativka Aleksandra Domijan oslikavala je lica brojnih malih posjetitelja morskim motivima. 

Puno dobre zabave, neizvjesnosti i nadmetanja obilježilo je tradicionalni turnir u briškuli i trešeti, koji je na terasi konobe Kod Frge okupio čak 13 ekipa. U popodnevnim satima uslijedila je panoramska vožnja brodom Baška do poznate uvale Vele luke i posjet ribarskom muzeju Buymer.

Nastupao je Dalmatino

U petak su posjetitelje zabavljali Trio Marinero i istarski sastav Gustafi. U subotu, uz potporu grupe Venus, grupa Dalmatino oduševila je mnogobrojnu publiku dvosatnim nastupom, pjevajući sve svoje najveće hitove u glas s okupljenima. Točno u ponoć nebo iznad Baške obasjao je spektakularni vatromet. U nedjelju se pozornicu Stare rive popela klapa Tramuntana iz Kraljevice.

Najava događanja

U srijedu, 7. kolovoza djeca mogu uživati u ljetnom kinu pod zvijezdama. Prikazivat će se animirani film Tuljani specijalci.

U nedjelju, 11. kolovoza uz svjetionik, na kraju Vele rive u sklopu Baška Lighthouse Jazz Festivala nastupit će Zmaj/Orko/Star, u sastavu Zoran Majstorović (gitara, oud, saz, kora), Borko Rupena (bubanj) i Toni Starešinić (klavijature, elektronika).

Akademski slikar Slavko Marić održava izložbu Baška za sva vremena, koja je započela 2. kolovoza i trajat će do 2. rujna. 

Besplatni treninzi joge održavaju se svakog utorka i četvrtka, od 8 sati, u parku pored Zvonimir Sunny Hotela by Valamar. Treninzi su prilagođeni svima bez obzira na dob ili fizičku kondiciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.