O jodu i radijaciji je Hrvatska pričala prije tri godine - zbog serije na HBO-u

Screenshot: HBO

U HRVATSKOJ vlada svojevrsna pomama za tabletama joda nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Hrvati traže jod u ljekarnama, a o toj temi posljednjih dana oglašavaju se stručnjaci i Ministarstvo zdravstva, koje je jučer upozorilo građane da jod, kalijev jodid i slične proizvode ne uzimaju na svoju ruku.

"Napominjemo da se tablete kalijevog jodida koriste za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja eventualnog karcinoma štitnjače te ne preveniraju druge učinke zračenja na organizam. Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijevog jodida jedino učinkovito nekoliko sati prije ili unutar 6 sati nakon izloženosti zračenju te se u pravilu treba primijeniti samo jedna doza kalijeva jodida, pri čemu zaštitni učinak traje oko 24 sata.

Iz navedenih razloga, struka apelira na građane da ne uzimaju jodne preparate na svoju ruku, odnosno bez preporuke nadležnih službi, jer ovaj lijek nije namijenjen samoinicijativnom korištenju, a preventivno, nestručno uzimanje joda nije učinkovito te može izazvati ozbiljne posljedice na rad štitnjače i alergijske reakcije", rekli su iz Ministarstva zdravstva.

O opasnosti uzimanja joda pisao je i Index u opširnom tekstu o jodu, kalijevom jodidu i pripravcima za kojima ovih dana tragaju Hrvati te o opasnostima njihovog konzumiranja.

Odakle Hrvatima ideja da traže jod?

U Hrvatskoj se o jodu i radijaciji intenzivno govorilo 2019. godine kada je HBO počeo prikazivati seriju Černobil. Ultrapopularnu seriju gledale su tisuće Hrvata, a mnogi su ostali zgroženi scenama u kojima vatrogasci umiru od posljedica radijacije.

U seriji koja prati događaje prije i poslije černobilske katastrofe u nekoliko scena govori se o tabletama joda, a nekoliko likova u seriji ga konzumira nakon što se dogodi eksplozija reaktora u nuklearnoj elektrani.

Već u prvim scenama izmišljena bjeloruska nuklearna fizičarka Uljana Komjuk u svom uredu mjeri radijaciju i shvaća da se u blizini dogodila katastrofa te vrlo brzo posumnja na to da se nesreća dogodila u Černobilu. Nakon što joj se nitko iz Černobila ne javi na telefon, Komjuk svom mladom kolegi u institutu daje tabletu joda, kakvu i sama popije, a zatim se uputi kod druga Garanina kako bi tražila zaštitu građana Minska.

Nakon što joj sekretar kaže da partija ima sve pod kontrolom, Uljana mu u dobro poznatoj sceni kaže da je on na svoje mjesto došao iz tvornice cipela, a da je ona nuklearna fizičarka, no njezini argumenti ne upale kod tvrdog sovjetskog dužnosnika. Na izlazu iz njegovog ureda, Uljana pruža bočicu tableta joda njegovoj uplašenoj tajnici.

"Stabilni jod štitnjači brani apsorpciju radioaktivnog joda. Uzimajte jednu na dan dok god ih imate. I idite na istok, što dalje od Minska", govori Uljana tajnici i ostavlja joj bočicu tableta.

O jodu i kalijevom jodidu govore i medicinske sestre u seriji, koje međusobno komentiraju nedostatak joda. 

Pomamu za tabletama i stručnjaci su povezali sa Černobilom

Farmaceut dr. sc. Stribor Marković na svojem je profilu na Facebooku u 13 točaka predstavio svoje savjete u vezi s uzimanjem joda, a u jednoj točki spomenuo je i černobilsku katastrofu na koju je Hrvate prije dvije godine podsjetila serija.

"Za vrijeme černobilske katastrofe, javnost je bila vrlo sustavno upozoravana s jasnim činjenicama. Imate pravo tražiti od ljudi koje plaćate, a to je izvršna vlast, da vas upoznaju s bitnim informacijama. Možda nam pomognu i otkriti vlastitu krivnju u nedostatku informativnijih emisija, a ne samo traženja žena i muževa pred kamerama i plesanja na rubu znanosti", stoji u jednoj od točaka savjeta stručnjaka.

Kako je Index već pisao, dokazano je da KI od radioaktivnog joda štiti samo štitnjaču, a ne i druge dijelove tijela. KI ne može zaštititi tijelo od drugih radioaktivnih elemenata osim od radioaktivnog joda. Ako radioaktivni jod nije prisutan, uzimanje KI nije zaštitno i moglo bi uzrokovati štetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.