NY Times objavio ogroman tekst sa šest načina kako izbjeći gužvu u Dubrovniku

Foto: Profimedia

NEW York Times objavio je ogroman tekst o Dubrovniku i savjete kako izbjeći gužve na najatraktivnijoj turističkoj lokaciji u Hrvatskoj.

Joe Orovic istražio je kako Dubrovnik diše u ljetnim mjesecima te je čitateljima New York Timesa dao šest savjeta kako da izbjegnu gužve u Dubrovniku i ne upropaste svoj godišnji odmor. Prenosimo ih sve.

Pratite raspored kruzera

Dubrovnik je stalna postaja kruzera koji plove Mediteranom, a prošle godine se prema podacima lučke uprave u gradu s brodova iskrcalo 377.000 putnika. Ove godine taj broj može skočiti na 500.000, jer se očekuje dolazak do pet brodova dnevno tijekom sezone.

Dolazak svakog kruzera izaziva val ljudi koji hrle prema staroj jezgri, uglavnom između 7 i 9 sati ujutro. Da biste izbjegli pridruživanje ovoj masi putnika s kruzera, pratite raspored luke putem interneta.

Raspored lučke uprave i web stranice poput Cruise Diga nude informacije o vremenima dolaska kruzera, kao i potencijalnom broju putnika koji iskrcavaju. Broj putnika koji dolaze je važniji od broja brodova. Grad također nudi Dubrovnik Visitors, online resurs koji procjenjuje koliko je stara jezgra trenutno pretrpana.

Preskočite snimanje fotografija za vrijeme "zlatnog sata"

U kasno poslijepodne ulice grada donekle se prazne. Jednodnevni posjetitelji odlaze, dok drugi posjetitelji žure prema zidinama grada kako bi se fotografirali ili čak nekog zaprosili u zalazak sunca. Zlatni sat je bolje vrijeme za uživanje u staroj jezgri, uz zaustavljanje kod Onofrijevih česmi prije nego što se izgubite u uskim prolazima i ulicama.

Ako vam stvarno treba fotografija za objavu na društvenim mrežama, istražite prolaze i stepenice ispod zidina za jedinstvene snimke; bit će manje gužve.

No nemojte potpuno izostaviti posjet utvrdama grada. Krovovi u boji terakote, koji se pružaju prema blistavom Jadranskom moru, jedinstven su prizor za Dubrovnik.

Najbolje ga je doživjeti odmah nakon otvaranja zidina u 8 sati ujutro, prije gužvi i prije nego što sunce visoko iziđe. Posjet košta 35 eura (38 dolara), ali Dubrovačka kartica, koja košta isto, omogućuje pristup zidinama grada, kao i popuste na druge atrakcije i besplatan javni prijevoz.

Predahnite u samostanu

Možete pronaći odmor od gužve tako da se sklonite u jedan od dva samostana u gradu i njihova dvorišta. Otvoreni su svakodnevno od 9 do 18 sati.

Franjevački samostan iz 14. stoljeća, koji se nalazi neposredno uz Pile, ima elegantne stupove koji okružuju dvorište s malim vodoskokom, narančastim i palmama (ulaznica: 6 eura). Do njega se nalazi najstarija ljekarna u Europi, u kojoj se mogu vidjeti formule, alati i boce tinktura.

Pronađite život izvan zidina

Iskusni putnici često pobjegnu u četvrti Gruž i Lapad kako bi pronašli bolje gastronomske ponude, lakši pristup prirodi i manje gužve. Ove četvrti su praktički urbano srce Dubrovnika, gdje zapravo živi veći dio od oko 40.000 stanovnika, a može se doći pješice 30 minuta ili vožnjom autobusom ili taksijem 10 minuta od stare jezgre.

Obala u Gružu nudi opuštajuće restorane, kao i noćni klub Dubina i lokalnu pivovaru Dubrovačka pivovara. Za tradicionalna morska jela pod svodom stropa, možete jesti kod Glorijeta. Jedan od gradskih restorana s inventivnom vegetarijanskom kuhinjom, Urban & Veggie, nudi domaće njoke s keshew parmezanom i osvježavajuće limunaste kolače.

Preko puta Gruža, Lapad obiluje bujnim zelenilom, uključujući šumske parkove Velika i Mala Petka. Šetnja uz morski zid otkriva nekoliko improviziranih kupališta i plažu. Restorani u ovom području nude raznolikost, eksperimentiranje i jedinstvena iskustva. 

Zelena oaza u blizini obale

Što je antiteza dubrovačkim impozantnim gradskim zidinama i terakota krovovima? Otok prekriven borovima, čempresima i maslinicima, nedaleko od obale.

Lokrum, otok udaljen samo 10 minuta vožnje trajektom, jedno je od rijetkih mjesta koje čak i lokalci posjećuju kako bi izbjegli ljetne gužve. Otok ima centar za posjetitelje, barove i restorane, ali i botanički vrt te paunove koji slobodno šeću ostacima napuštene srednjovjekovne samostanske zgrade.

Avanturisti mogu posjetiti FKK stijene, na jugoistočnom dijelu otoka, kako bi se pridružili dugoj tradiciji nudističkih plaža u Hrvatskoj. U centru za posjetitelje možete pronaći "udobno" sjedalo na originalnom Željeznom prijestolju iz Igre prijestolja, koje je HBO poklonio gradu Dubrovniku. Trajekti polaze iz luke Starog grada otprilike svakih 30 minuta (7 eura). Ulaz na otok je 27 eura.

Krenite dalje prema moru

Samo 50 od 1244 otoka u Hrvatskoj ima stalne stanovnike, što znači da većina prave netaknute prirode leži izvan obale. Elafitski otoci, šest milja sjeverozapadno od starog grada, pružaju posjetiteljima i stanovnicima bliski pogled na prirodu.

Osam otoka i pet otočića uključuje ugodne uvale i skrivene plaže koje nadmašuju većinu kopnenih opcija za kupanje. Tri otoka - Šipan, Lopud i Koločep - imaju skromna naselja s malo stanovnika. Nakon gužve Dubrovnika, vrijeme provedeno ovdje prolazi mnogo sporije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.