Novo istraživanje otkrilo zapanjujuć broj pretile djece na jednom hrvatskom otoku

Foto: Hina

MODERAN način života u mnogim područjima najprije djeluje na djecu, a tako je i u području prehrane.

Istraživanje je pokazalo da se broj pretile djece u Hrvatskoj sve više povećava.
Prema analizi podataka o kretanju pretilosti među djecom u zadnjih deset godina, u osnovnim školama u Splitu, Sinju, Imotskom, na Braču, Hvaru i Visu ima između 10 i 12 posto pretile djece, a posljednjih godina njihov broj raste, i to najviše kod djece na otoku Braču, gdje je više od 20 posto pretile djece.

Prehrambene i životne navike na otocima i u Dalmatinskoj zagori jako su slične, a istraživanje koje je obuhvatilo 10 posto djece osmih razreda Splitsko-dalmatinske županije pokazalo je da oko 80 posto djece nekoliko puta tjedno jede slatkiše. Polovica njih jede povrće 1-2 puta tjedno, oko polovice jede meso 3-4 puta tjedno, dok ih većina ribu jede tek jednom tjedno.

"Iznenadila su me djeca na otoku jer je sam mislila da bi barem oni mogli češće jesti ribu. Kada se sve zbroji, ispada da su prehrambene navike djece u ta tri područja jako slične", kaže Tomelić Ercegović, koja je provela istraživanje. Smatra da se to najvjerojatnije događa zbog brojnih otvorenih prehrambenih lanaca u kojima su lako dostupne gotovo sve namirnice.

Anketa među 250 roditelja učenika prvih razreda u nekoliko osnovnih škola pokazala je da su svi roditelji dječaka s povećanom tjelesnom težinom bili uvjereni da njihovo dijete ima urednu tjelesnu težinu, dok je kod djevojčica taj postotak ipak bio nešto manji. Roditelji za takvo svoje muško dijete liječnicima vrlo često kažu kako je on "samo jak", kaže Tomelić Ercegović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.