Njezina smrt je i nakon 24 godine misterij, a mnoge je jako podsjećala na Lady Di

NA NETFLIX je stigla još jedna true crime serija. Ovoga puta riječ je o dokumentarnoj seriji Who Killed Jill Dando?, koja govori o ubojstvu britanske novinarke.

Jill Dando rođena je 1961., a ubijena je 1999. godine. Tog kobnog jutra 26. travnja 1999. Jill je ubijena jednim metkom na pragu svog doma u Londonu. Tada je počela jedna od najvećih istraga ubojstava u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva.

Oprez! Tekst može sadržavati spoilere

Dokumentarnu seriju režirao je Marcus Plowright, a izvršna producentica je Emme Cooper. Serija preispituje još uvijek neriješen slučaj ubojstva, ali na novi način. Brat Jill Dando Nigel Dando, koji je također bio novinar, intervjuiran je u seriji i nada se da će dokumentarac dovesti do novih informacija o ubojstvu njegove sestre. "Netko bi mogao nešto znati", rekao je za The Times. 

 

Tko je bila Jill Dando?

Jill je bila novinarka i voditeljica. Većinu karijere provela je na BBC-ju. Prije smrti vodila je BBC-jevu emisiju Crimewatch. Bila je jedno od omiljenih televizijskih lica, pogotovo jer je izgledom i načinom na koji se obraćala javnosti nevjerojatno podsjećala na princezu Dianu, koja je poginula dvije godine prije nego što je Jill ubijena.

"Diana je bila naša ruža, ali Jill je bila naš suncokret", rekao je jedan od obožavatelja na Jillinom sprovodu.

Što se događa u seriji?

Who Killed Jill Dando? počinje paničnom snimkom glasa prolaznice koja je našla ženu koja je kolabirala i krvarila na pragu kuće u Fulhamu, u zapadnom Londonu. "Povjerljivo, čini se da je to Jill Dando", kaže pozivateljica. I trenutak kasnije: "O moj Bože, ne, mislim da nije živa."

U tri epizode komentira se njezina aktivnost tog jutra prije nego što je ubijena, njezin uspon na televiziji... Izjave su dali njoj bliski ljudi, uključujući i brata i Jillinog zaručnika u to vrijeme te kolege s BBC-ja koji su morali objaviti prijelomnu vijest o njezinoj smrti. 

Jill Dando i kolega Nick Ross

Serija prati opsežnu istragu koja se odvijala nakon njezina ubojstva. Glavni istražitelj Hamish Campbell i brojni novinari koji su pratili istragu opisuju proces razgovora s 4000 ljudi i gledanja stotinu sati snimki videonadzora.

Jedan muškarac bio je osuđen za ubojstvo, ali je oslobođen

Prikazan je i proces skupljanja dojava, dokaza i bilo kakvih tragova povezanih s njezinom smrću - od plavog Range Rovera koji se vozio njezinom ulicom do uznojenog čovjeka sumnjivog izgleda na autobusnoj stanici. 

Barry George bio je osuđen zbog ubojstva, ali je nakon osam godina zatvora oslobođen nakon žalbe i ponovnog suđenja. Nijedan drugi osumnjičenik nije optužen za ubojstvo, a slučaj je ostao neriješen.

Teorija o ubojstvu bilo je mnogo. Jedna od njih je i da je srpski ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan naručio njezino ubojstvo nakon što je ona podnijela tužbu u ime albanskih izbjeglica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.