Nećete vjerovati kako vas mozak vara: Ova iluzija je fizička, a ne optička

Screenshot: Twitter

OPTIČKE iluzije česta su zabava korisnika društvenih mreža, no jeste li znali da postoje i fizičke iluzije? Ovu vrlo lako možete isprobati i sami.

Riječ je o iluziji u kojoj se jedan objekt čini težim od skupine predmeta u kojoj je i taj objekt, što je, naravno, nemoguće. U novoj studiji koja je navodno prva dokumentirala somatosenzorne iluzije, istraživači kažu da se nemoguće, osim vidjeti, može i osjetiti.

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu priznaju da su trik za demonstraciju tog "nemogućeg" perceptualnog iskustva posudili od mađioničara. U mađioničarskoj verziji, subjekt podiže dva objekta različite veličine, ali iste težine, a zatim iznenađen shvaća kako se manji objekt čini težim od većeg, piše IFLScience.com.

Zapravo oboje teže isto, no iskustvo nas uči da očekujemo kako će manji objekt biti lakši. Kad to nije slučaj, mozak prekomjerno kompenzira i umjesto toga predmet registrira kao teži.

Istraživači su imali 30 volontera koji su podizali kutiju koja je težila 250 grama, a zatim su je dizali s još dvije kutije, od kojih svaka teži 30 grama. To možete isprobati i sami s, primjerice, kutijama šibica. Jednu napunite težim predmetima, a dvije ostavite prazne. Zatim podignite tešku kutiju samu, a nakon toga sve tri zajedno. Što je teže, sama kutija ili skupina njih?

Devedeset posto sudionika izjavilo je da je pojedinačna kutija teža od skupine, što je, naravno, nemoguće. Nema šanse da skupina predmeta teži manje od pojedinačnog predmeta iz grupe.

Redoslijed podizanja kutija nije utjecao na iluziju, izvijestili su istraživači, kao ni način dizanja kutija (rukama ili špagom). Štoviše, kad su držali sve tri kutije u ruci i uzeli im dvije lakše, većina volontera imala je dojam dodavanje težine - koja je zapravo bila oduzeta.

Prema studiji objavljenoj na platformi PsyArXiv, sudionici su savršeno dobro znali da je to nemoguće pa su tražili ponavljanje eksperimenta. Rezultati su bili isti, iako su sudionici znali da je to nemoguće.

Što se događa?

Istraživači sugeriraju da se mozak zavarava na isti način kao i kod optičkih iluzija te da najvjerojatnije pogreške senzorskog predviđanja stvaraju iluziju - mozak puni praznine očekivane stvarnosti i eventualno prekomjerno kompenzira ne bi li objasnio ono što ne razumije.

To se obično događa u vizualnoj percepciji preko optičkih iluzija. Ovaj eksperiment, kažu istraživači, prvi je koji pokazuje "nemoguće" koje se ne može samo vidjeti i čuti već i osjetiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.